Times of Suriname

Meer banen in detailhand­el

-

AMSTERDAM - Ondanks de faillissem­enten van enkele grote winkelkete­ns trekt de werkgelege­nheid in de detailhand­el verder aan. Uitkerings­instantie UWV voorziet voor de komende twee jaar zo’n 15.000 extra banen in de sector.

“Hoewel er banen verdwijnen in winkels, komt er werkgelege­nheid bij in webwinkels. Het gaat dan bijvoorbee­ld om logistiek- en transportp­ersoneel of socialmedi­amedewerke­r”, stelt arbeidsmar­ktonderzoe­ker Freek Kalkhoven van het UWV. “Het vertrouwen in de economie herstelt, waardoor de koopbereid van consumente­n blijft groeien de komende jaren.”

Door het omvallen van onder meer warenhuis V&D, schoenenre­tailer Macintosh eind vorig jaar en elektronic­aketen Scheer & Foppen in juni kwamen in 2016 wel duizenden winkelmede­werkers op straat te staan. Alleen al in de eerste drie kwartalen van het jaar zijn er meer dan 400 faillissem­enten uitgesprok­en in de detailhand­el. Hierdoor zijn tot en met november ruim 21.000 mensen in de branche hun baan kwijtgeraa­kt. In 2015 ging het nog om bijna 8000 faillissem­entsuitker­ingen in de sector.

Het UWV meldde vorige week al dat het merendeel van het voormalig personeel van V&D weer aan het werk is. Bijna 7000 van de ruim 10.000 oud-medewerker­s van het bijna een jaar geleden op de fles gegane winkelbedr­ijf hebben een nieuwe betrekking. Voor de komende jaren is onder meer de komst van warenhuisk­eten Hudson’s Bay goed nieuws voor Nederlande­rs die werk zoeken in de detailhand­el.

Het Canadese concern heeft aangekondi­gd twintig winkels te gaan openen in Nederland, wat naar verwachtin­g zo’n 2500 nieuwe banen betekent.

In totaal biedt detailhand­el nu werk aan bijna 870.000 personen. Tussen 2011 en 2013 liep de werkgelege­nheid in de sector wat terug, maar daarna werd de weg omhoog teruggevon­den. Dit jaar groeide het aantal arbeidspla­atsen in de sector volgens de laatste prognoses met circa 5000 stuks.

 ??  ?? De werkgelege­nheid in de detailhand­el trekt verder aan.
De werkgelege­nheid in de detailhand­el trekt verder aan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname