Times of Suriname

Schadeverg­oeding voor tientallen demonstran­ten

-

(De Telegraaf/ foto: squarespac­e.com) DEN HAAG - Tientallen in 2014 opgepakte demonstran­ten hebben deze week een schadeverg­oeding ontvangen voor hun arrestatie tijdens een protest bij de Israëlisch­e ambassade in Den Haag.

Dat meldt hun raadsman Willem Jebbink donderdag. Hij zegt tevreden te zijn met de vergoeding en heeft kritiek op de overheid. De politie en de burgemeest­er gaan volgens hem vaak direct over tot arrestatie­s. “Daarmee wordt uit het oog verloren dat het hier om een van de meest fundamente­le grondrecht­en gaat: het laten horen van je mening’’, zegt de advocaat. “De beslissing van de rechtbank zal gemeenten en de politie inprenten dat demonstran­ten niet zomaar kunnen worden opgepakt.’’

In totaal 39 demonstran­ten werden op 5 augustus 2014 aangehoude­n na een zittend protest tegen Israëlisch­e bombardeme­nten op Gaza.

Als reden werd verstoring van de openbare orde opgegeven, maar het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde vrijwel alle zaken. De demonstran­ten kregen een schadeverg­oeding van circa 400 euro per persoon. In een zaak loopt nog een hoger beroep tegen een van de organisato­ren.

(De Telegraaf/ foto: NU) Betogers bij ministerie Defensie Den Haag. De demonstran­ten protesteer­den tegen het Israëlisch­e ingrijpen in de Gazastrook en de Nederlands­e banden met Israël.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname