Times of Suriname

Staakt-het-vuren voor heel Syrië overeengek­omen

-

SYRIE - De Syrische regering van president Bashar al-Assad en de gewapende oppositie zijn een staakt-hetvuren voor heel Syrië overeengek­omen. Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin gisteren bekendgema­akt. De wapenstils­tand is om twaalf uur ‘s nachts ingegaan en zal worden gevolgd door vredesbesp­rekingen. Alleen operaties tegen Islamitisc­he Staat, het voormalige Nusra-Front en alle radicale groepen die daarmee verbonden zijn worden voortgezet, stelt het Syrische leger in een verklaring. Dit is geheel in lijn met eerdere, door de VN bekrachtig­de akkoorden over Syrië. Poetin zei ook dat Rusland zijn militaire aanwezighe­id in het land zal afbouwen. Alle gevechtsop­eraties, inclusief luchtaanva­llen, zullen worden gestaakt. Zakaria Malahifji, de leider van de rebellenfr­actie Fastaqim, zegt tegen persbureau Reuters dat alleen Islamitisc­he Staat is uitgeslote­n van het bestand.

Turkije en Rusland zullen instaan voor het staakt-hetvuren, zei de Turkse minister van Buitenland­se Zaken Mevlüt Cavusoglu. Hij noemde het van groot belang dat landen hun invloed op gewapende groepen aanwenden om die groepen te laten ophouden met vechten. Daarmee doelde hij waarschijn­lijk op de Verenigde Staten, die de Koerden moeten bewegen om de wapens in Syrië neer te leggen. Turkije ziet met lede ogen toe hoe Koerdische troepen hun invloedssf­eer in Noord-Syrië uitbreiden.

Het staakt-het-vuren moet de weg vrijmaken voor onderhande­lingen over een politieke oplossing voor het meer dan zes jaar oude conflict in Syrië dat naar schatting aan bijna een half miljoen mensen het leven heeft gekost. Details over de verdere uitwerking van het bestand zijn nog niet bekend. Persbureau Reuters heeft vernomen dat Rusland, Turkije en Iran aan een plan werken om het land te verdelen in regionale invloedssf­eren. Voor het regime zou dan alleen het westelijke deel van het land resteren, waar de alawieten in de meerderhei­d zijn. (de Volkskrant)

 ??  ?? Vrouwen lopen door de verwoeste stad met hun dierbare schamele bezittinge­n. (Business Insider)
Vrouwen lopen door de verwoeste stad met hun dierbare schamele bezittinge­n. (Business Insider)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname