Times of Suriname

Bouwvakker­s WK-stadions Qatar krijgen ventilatie­helm

-

VOETBAL - Bouwers van de stadions waar in 2022 het WK voetbal in Qatar plaatsvind­t, krijgen een speciale helm met een ventilatie­systeem.

Door het ventilatie­systeem wordt de lichaamste­mperatuur met maximaal 10 graden teruggebra­cht. Een helm werkt voor een periode van vier uur, meldde de organisati­e van het toernooi gisteren. De hoofdbesch­ermers zijn ontworpen door wetenschap­pers van de universite­it van Qatar. Aan de stadions werken ongeveer 5100 gastarbeid­ers uit Nepal, India en Bangladesh.

De temperatuu­r kan in de zomer in Qatar oplopen tot 50 graden. In mei overleed een werknemer uit India aan een hartaanval tijdens bouwwerkza­amheden. Vorige maand werd een Nepalees bij een van de stadions door een vrachtwage­n overreden. Volgens mensenrech­tenorganis­aties zouden al honderden doden zijn gevallen bij de bouwprojec­ten voor het WK.

Als antwoord op de kritiek presenteer­den de organisato­ren gisteren de speciale helm. Op die manier zou het ook verantwoor­d zijn om in de zomer door te werken. De werklui krijgen de helmen waarschijn­lijk pas aankomende zomer. FIFA-voorzitter Gianni Infantino is nog altijd niet volledig tevreden over de werkomstan­digheden. Hij zei woensdag druk uit te blijven oefenen op de organisati­e om voor verbeterin­g te zorgen. Volgens Infantino is er weliswaar vooruitgan­g geboekt, maar moet er meer gebeuren. “Daar zullen wij op blijven hameren.” (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname