Times of Suriname

Beursaap Jacko presteert opnieuw slechter dan AEX

-

BERLIJN - Het willekeuri­ge mandje aandelen van beursaap Jacko van beleggerss­ite Beursgoril­la heeft in 2016 voor de derde keer in zijn 16-jarige bestaan minder gerendeerd dan de hoofdgraad­meter van de Amsterdams­e beurs, de AEX-index.

Dat meldde Beursgoril­la gisteren. Met name de verkoop van aandelen Arcadis en Ordina eerder dit jaar deden Jacko de das om. De willekeuri­ge portefeuil­le van tien aandelen van Jacko stond gisterocht­end op een verlies van ruim 2 procent in 2016. De AEX stevent juist af op een jaarwinst van 9 tot 10 procent.

In februari verkocht Jacko zijn aandelen Ordina met een verlies van 40 procent. Later krabbelde het aandeel Ordina weer op. Jacko verkocht verder het aandeel Arcadis in augustus met een verlies van 42 procent. Dit aandeel verkeert overigens nog steeds in zwaar weer.

Beursgoril­la liet begin 2000 bij wijze van experiment een gorilla via de keuze van verschille­nde bananen, die correspond­eren met beursgenot­eerde fondsen, een mandje met tien aandelen samenstell­en.

In dat mandje wordt elke maand, eveneens totaal willekeuri­g, één aandeel verwisseld voor een ander fonds. Sinds de eeuwwissel­ing heeft de gorilla het in dertien van de zestien jaren beter gedaan dan de AEX. De andere jaren dat Jacko het aflegde tegen de AEX waren 2011 en 2014. Sinds 2000 haalde Jacko een rendement van gemiddeld 4,5 procent per jaar, terwijl de AEX gemiddeld met 2,2 procent per jaar daalde.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname