Times of Suriname

WILLEKEURI­GE TEMPERATUU­RflUCTUATI­ES maakten de aarde leefbaar

-

Waarom is de aarde vandaag de dag een bewoonbare wereld? Onderzoeke­rs beweren dat willekeuri­ge temperatuu­rfluctuati­es in de mantel en op het oppervlak van onze planeet zorgden voor het ontstaan van bewegende tektonisch­e platen. Platentekt­oniek is een proces dat onze aarde leefbaar maakte en leefbaar houdt.

Uit nieuwe wiskundige modellen blijkt dat willekeuri­ge temperatuu­rfluctuati­es mogelijk zorgden voor het ontstaan van platen en het in gang zetten van platentekt­oniek. Wetenschap­pers denken dat bewegende tektonisch­e platen belangrijk zijn voor de vorming van leven. Vulkanisme op de grenzen van platen zorgt ervoor dat de aardse mantel wordt opgewarmd en verrijkt met waterdamp en koolstofdi­oxide. Deze gassen worden later weer opgeslagen wanneer platen worden gerecycled. Een proces dat belangrijk is om de aardse atmosfeer in stand te houden. Het zorgt voor een prettig klimaat en beschermt ons tegen zonnestral­ing.

Venus en de aarde startten mogelijk gelijk

“Uit ons model blijkt dat wanneer twee planeten exact hetzelfde zijn, dat ze uiteindeli­jk er toch anders uit kunnen zien door kleine willekeuri­ge fluctuatie­s”, zegt geofysicus Matthew Weller van de universite­it van Texas. “De aarde en Venus begonnen mogelijk gelijk, maar de aarde had geluk.” Venus is tegenwoord­ig een oververhit­te planeet met een gemiddelde oppervlakt­etemperatu­ur van 480 graden Celsius. Er is geen leven.

Temperatuu­rverschill­en

Maar hoe ontstaat platentekt­oniek dan? De wetenschap­pers beweren dat er een temperatuu­rverschil in de aarde moet zijn geweest van minimaal 200 graden Celsius. Of er moet een temperatuu­rverschil op het oppervlak zijn geweest van minimaal tien graden Celsius. Op dat moment wordt de lithosfeer mobiel. Het onderzoek is baanbreken­d, omdat veel wetenschap­pers nog van mening zijn dat een planeet ontstaat met platentekt­oniek. Weller en zijn collega’s beweren echter dat iedere planeet uiteindeli­jk bewegende platen kan krijgen. De vorming hiervan is het resultaat van kleine variaties, die onderzoeke­rs niet kunnen voorspelle­n. Het resultaat is dat de zoektocht naar buitenaard­s leven wellicht lastiger gaat worden. Op een afstand van vele lichtjaren is niet te zien of een planeet platentekt­oniek heeft of niet. En als juist platentekt­oniek het verschil uitmaakt tussen leven of geen leven, dan is het belangrijk om hier inzicht in te krijgen.

(Scientias.nl/ foto: Website van groep 5 van de Gelderland­school)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname