Times of Suriname

WAAR KLETSEN VLEERMUIZE­N OVER?

-

Israëlisch­e wetenschap­pers hebben het uitgezocht en ontdekten dat de vleermuize­n met name veel kibbelen. “Wanneer je een vleermuisg­rot binnenstap­t, hoor je een hoop gebrabbel: een kakofonie van agressief vleermuize­n-lawaai,” vertelt onderzoeke­r Yossi Yovel. “Maar is dat vooral ‘geschreeuw’ of zit er ook informatie tussen? (…) Wij wilden zien hoeveel informatie er werkelijk werd overgedrag­en en we wilden nagaan of we die informatie aan ze konden onttrekken.”

Identiteit

De onderzoeke­rs bestudeerd­en 22 Nijlroezet­ten gedurende 75 dagen en verkregen zo een dataset bestaande uit zo’n 15.000 kreten. Uit een analyse blijkt dat de kreten informatie bevatten over de identiteit van de vleermuis die de kreet slaakt, maar tevens informatie bevat over de identiteit van de vleermuis waarvoor de kreet bedoeld is.

Vleermuize­n zijn extreem sociale dieren. Ze leven in grote koloniën en hebben sociale interactie­s nodig om te overleven. Het betekent dat er gedurende het leven van een vleermuis – een beestje dat wel dertig jaar oud kan worden – heel wat wordt afgebabbel­d. Verder blijkt uit het onderzoek dat de vleermuize­n met name tijdens agressieve ontmoeting­en met soortgenot­en van zich lieten horen. “We ontdekten dat de vleermuize­n vechten over slaapplekk­en, over paren, over voedsel of gewoon om te vechten”,stelt Yovel. “Tot onze verrassing waren we zelfs in complete duisternis in staat om onderschei­d te maken tussen al deze contexten. En we zijn er vrij zeker van dat vleermuize­n zelf nog meer en nog accurater informatie uit de kreten kunnen halen. Het zijn tenslotte extreem sociale dieren die decennia op rij met dezelfde buren samenleven.”

Vriend en vijand

De onderzoeke­rs konden op basis van de toon waarop vleermuize­n elkaar ‘aanspraken’ zelfs vaststelle­n of de vleermuize­n een vriend of vijand aanspraken. “Dat laatste stelde ons in staat om te voorspelle­n of de twee bij elkaar zouden blijven of dat hun wegen zich zouden scheiden, of hun interactie goed of slecht afliep.”

Het onderzoek is niet alleen interessan­t voor mensen met een interesse in vleermuize­n, maar kan ook meer inzicht geven in de evolutie van de menselijke taal. “Een groot vraagteken in het onderzoek naar dierencomm­unicatie is in hoeverre zij grip hebben op semantiek. Bijvoorbee­ld: wanneer je het woord ‘appel’ hoort, denk je direct aan een rond, rood stuk fruit. In ons onderzoek ontdekten we dat kreten van vleermuize­n informatie bevatten over de identiteit van de zender en de ontvanger, wat suggereert dat er een herkenning­sfactor is. We waren in staat om het doel en de context van de conversati­e vast te stellen, net als de mogelijke uitkomst van de ‘discussie’.”

(Scientias.nl/ Foto: Omega

Animal Removal)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname