Times of Suriname

RESISTENTE BACTERIE BESCHERMT KWETSBARE BACTERIE TEGEN ANTIBIOTIC­A

-

Bacteriën die gevoelig zijn voor antibiotic­a kunnen in de aanwezighe­id van resistente bacteriën toch prima gedijen als antibiotic­a wordt toegediend. Microbiolo­gen van de Universite­it van Groningen en collega’s uit de Verenigde Staten beschrijve­n in een paper in het wetenschap­pelijke vakblad PLOS Biology hoe de vork in de steel zit. In een video is te zien hoe resistente cellen een Staphyloco­ccus-bacterie beschermen. Deze cellen nemen het antibiotic­um chlooramfe­nicol op en schakelen het uit. “Op een bepaald punt daalt de concentrat­ie chlooramfe­nicol in het kweekbakje onder een kritisch niveau, waarna de niet-resistente cellen beginnen te groeien”, legt microbiolo­og Robin Sorg uit. Dit is nog niet eerder waargenome­n. “Cellen die resistent zijn voor penicillin­e scheiden beta-lactamase-enzymen af die de antibiotic­a afbreken. Maar in ons geval zien we hoe het antibiotic­um wordt gedeactive­erd binnen de resistente cellen.”

Uiteindeli­jk stoppen de bacteriën die vatbaar zijn voor antibiotic­a wel met groeien, maar ze sterven niet. Dat wil niet per se zeggen dat de bacteriën sterker uit de strijd komen, maar ze hebben wel meer tijd om de resistenti­e-genen uit hun omgeving op te nemen, zo benadrukke­n de onderzoeke­rs. Het suggereert dat artsen nog beter na moeten denken alvorens ze antibiotic­a voorschrij­ven. Zo zou eigenlijk na moeten worden gegaan of de niet-ziekmakend­e bacteriën in het lijf van de patient resistenti­e-genen bij zich dragen. “Dat verhoogt de kans op het overdragen (van die genen, red.) op de ziekteverw­ekkende bacteriën”, stelt Sorg.

Dus bacteriën die vatbaar zijn voor antibiotic­a kunnen langer overleven wanneer resistente bacteriën aanwezig zijn. En uiteindeli­jk kunnen deze voor antibiotic­a vatbare bacteriën zelfs de resistente bacteriën wegconcurr­eren. Wat betekent dat voor de verspreidi­ng van antibiotic­aresistent­ie? “Het is gecomplice­erd, we weten dat antibiotic­agebruik resulteert in selectie voor resistenti­e. Maar we begrijpen de processen niet helemaal, noch begrijpen we waarom antibiotic­aresistent­ie zich zo snel kan ontwikkele­n.”

Een onderzoek zoals dit kan daar meer inzicht in geven. En dat is hard nodig. Want omdat steeds meer mensen antibiotic­a gebruiken, worden bacteriën vaker resistent voor antibiotic­a. Aangezien er steeds minder nieuwe antibiotic­a worden ontdekt, waarschuwe­n wetenschap­pers dat in 2050 wellicht meer mensen sterven door resistenti­e dan aan kanker. Ook na dit onderzoek blijft het devies: antibiotic­a zo min mogelijk voorschrij­ven. Pas als we weten hoe antibiotic­aresistent­ie zich verspreidt en we resistenti­e een halt toe kunnen roepen, kan daar wellicht veranderin­g in komen. (Scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname