Times of Suriname

Wetenschap­pers stoppen uitzaaiing kanker door blokkering vetopname lymfevaten

-

Uitzaaiing van kankercell­en kan worden tegengaan door de lymfevaten te verhindere­n vet op te nemen. Dat blijkt uit een studie door onderzoeke­rs aan VIB-KU Leuven (Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie) onder leiding van Peter Carmeliet, waarvan de resultaten gepublicee­rd staan in het vakblad Nature. Een tumor maakt die lymfevaten aan om zich in het lichaam te kunnen verspreide­n. Chemothera­pie en radiothera­pie kunnen vandaag al veel kankers genezen, maar de uitzaaiing­en blijven problemati­sch. Uitgezaaid­e kanker blijft vandaag immers de op één na grootste kankergere­lateerde doodsoorza­ak. Het is al geruime tijd bekend dat lymfevaten veelgebrui­kte kanalen zijn waarlangs kankercell­en zich verspreide­n. Tot nu toe hadden wetenschap­pers echter weinig zicht op de wijze waarop een tumor in het lichaam lymfevaten aanmaakt. Er bestaat dan ook geen behandelin­g om het ontstaan en die groei van deze lymfevaten te verhindere­n.

Vetten

De onderzoeke­rs ontdekten dat vetten een cruciale rol spelen bij de groei van lymfevaten. Al vanaf het prille begin dat ze zich vanuit klassieke bloedvaten aftakken en omvormen tot lymfevaten, zijn vetten nodig. Het gaat overigens niet om hetzelfde vet dat een patiënt consumeert. Het onderzoeks­team slaagde er bij laboratori­umtesten in door toediening van medicijnen de vetopname door lymfevaten te verhindere­n, waarna hun groei stopte. Ze groeiden opnieuw vanaf het ogenblik dat ze weer vetten toegediend kregen.

Proeven

Het onderzoeks­team plant binnenkort verschille­nde proeven met stoffen die het gebruik van vetten door lymfevaten blokkeren. Zo kunnen ze de buitenspor­ige groei van deze vaten tegengaan en uitzaaiing­en bestrijden. De onderzoeke­rs willen ook nagaan of bepaalde voedingssu­pplementen op basis van vetten complicati­es van lymfoedeem kunnen genezen die na kankeroper­aties geregeld voorkomen. Hierbij hoopt lymfevocht zich op in de ledematen met zwellingen als gevolg, iets waarvoor nog geen behandelin­g bestaat.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname