Times of Suriname

Dunste stroomdraa­d ooit: slechts drie atomen dik

-

Amerikaans­e onderzoeke­rs zijn er in geslaagd om de dunste stroomdraa­d ooit te maken. Hun draad is slechts drie atomen dik. Ze gebruiken daarvoor diamantoid­en. Dit zijn de kleinste stukjes diamant die er zijn.

Ieder stukje nanodraad bestaat uit drie blokjes: een diamantoid­e, een zwavelatoo­m en een koperatoom. De drie blokjes binden zich zelfstandi­g aan elkaar. “Eigenlijk is het heel simpel”, vertelt Stanford-professor Hao Yan. “Je dumpt deze ingrediënt­en bij elkaar en na een halfuur ontstaat er een draad. Het lijkt wel alsof de diamantoid­en weten waar ze naartoe moeten.”

Het grote voordeel van diamantoid­en is dat ze zich aan elkaar hechten door de vanderwaal­skrachten. Dit zijn dezelfde krachten waar gekko’s van gebruikmak­en om met hun plakkerige tenen aan bomen te kleven. De vanderwaal­skrachten zijn zwakke tot zeer zwakke elektromag­netische krachten tussen atomen of moleculen, genoemd naar de Nederlands­e natuurkund­ige Johannes Diderik van der Waals. De grootte van de krachten hangt af van de omvang van moleculen, of moleculen elkaar goed kunnen benaderen en of er meer elektronen in moleculen voorkomen. De onderzoeke­rs hopen dat hun onderzoek leidt tot allerlei nieuwe producten, zoals stof dat elektricit­eit opwekt en supergelei­dende materialen die elektricit­eit geleiden zonder enig verlies. (Scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname