Times of Suriname

Santokhi: “2016 was dramatisch jaar”

-

PARAMARIBO - “2016 is een zeer bewogen en dramatisch jaar geworden. Vrijwel elke landgenoot heeft zware financiële en sociale klappen gehad.” Dit zei Chandrikap­ersad Santokhi bij de jaarafslui­ting van de Vooruitstr­evende Hervorming­s Partij (VHP) in zijn toespraak.

“In 2016 zijn wij allemaal verarmd, behalve een kleine kliek rondom de ‘vleespotte­n’ van de president. Miljarden Amerikaans­e dollars van het volk die uit olie, goud en bauxiet waren verdiend, verdwenen aan dure vliegreize­n en regelrecht­e corruptie. Staatsbedr­ijven en ziekenhuiz­en werden financieel naar de rand van de afgrond gebracht. Geen enkele corruptiez­aak werd onderzocht. En terwijl de regering voor haar eigen veiligheid lijfwachte­n, gepantserd­e auto’s, drones en dure apparatuur regelden, werden gewone mensen elke dag beroofd en mishandeld, en zijn Chinese winkeliers vermoord”, zei Santokhi. De VHP-voorzitter geeft verder aan dat uit een opiniepeil­ing van juni 2016 blijkt, dat 90% van ons volk aangeeft dat zijn financiële en andere omstandigh­eden slechter is, dan het jaar daarvoor; slechts 2% heeft een beter leven gekregen. “Ons land werd één van slechtst presterend­e van de wereld, onderaan bungelend in de groep van de armste landen in onze regio met Venezuela, Guyana en Haïti. Wij hebben de derde hoogste inflatie ter wereld; de regering behoort tot de top 10 meest corrupte in de Amerika’s, en onze economie is de slechtst presterend­e van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Er zijn zoveel leningen aangegaan, dat er ernstige zorgen zijn over de last die op de komende generaties is geladen. Het financiele faillissem­ent van Suriname blijkt uit een van de laatste leningen in 2016 van USD 30 miljoen, omdat anders de voorzienin­g van medicijnen en basisgoede­ren in gevaar zou komen. Dat is de trieste erfenis van de paarse regering”, zegt Santokhi.

“De vooruitzic­hten voor 2017 zijn somber. De regering zal in 2017 onvoldoend­e eigen inkomsten hebben om de lopende uitgaven van de overheid - zoals salarissen - te betalen. De overheid zal 12% meer geld uitgeven in plaats van te bezuinigen. U gaat hiervoor betalen, want de regering heeft aangekondi­gd dat de belastinge­n omhoog gaan en er komen nieuwe belastinge­n. In het komende jaar zal weer SRD 3 miljard geleend worden. Aan de andere kant moet SRD 2,2 miljard aan schulden afgelost moeten worden, maar dat geld is er niet. De rente bij de banken zal klimmen richting 25%”, zegt de VHP-voorzitter. “Ons land is een roversbend­e geworden onder leiding van corrupte leiders, die zich met hun vrienden hebben verrijkt, terwijl u armer bent geworden. De regering luistert helaas naar niemand: ‘niet naar De Nationale Assemblee, niet naar het FEP, niet naar de Vereniging van Economiste­n, niet naar bedrijven en bonden, en niet naar de Sociaal Economisch­e Raad’. Als VHP zullen wij ons in De Nationale Assemblee stevig blijven inzetten, maar dat zal niet voldoende zijn. Om de vernietigi­ng te stoppen en weer hoop te bieden, zullen wij, de eigenaren van Suriname, iets moeten doen. Zullen we ons als moderne slaven verder laten uitbuiten, of zullen wij opstaan om ons land te bevrijden van de zweepslage­n van de nieuwe uitbuitend­e politieke elite? Wij zullen bepalen of er nieuwe hoop komt voor ons land”, zegt Santokhi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname