Times of Suriname

Minister Arbeid: Minder ontslagver­gunningen in 2016

-

PARAMARIBO - Bij het Ministerie van Arbeid zijn in het afgelopen jaar minder ontslagver­gunningen ingediend door werkgevers. Verder heeft de Bemiddelin­gsraad voor Geheel Suriname (BR) in minder arbeidsges­chillen moeten bemiddelen.

Volgens een persberich­t van het ministerie heeft in 2015 de BR in 16 arbeidsges­chillen moet intervenië­ren. Het afgelopen jaar moest de raad in slechts vier gevallen bijstaan. Dit aantal is minder dan één tiende (1/10) procent van het totaal aantal bedrijven in ons land. Volgens het jaarversla­g van de BR is de verminderi­ng te danken aan het feit dat werknemers­organisati­es het behoud van arbeidspla­atsen voorop hebben gesteld. Partijen hebben een pas op de plaats gemaakt bij het formuleren en herformule­ren van de arbeidsvoo­rwaarden, waardoor de bestaansze­kerheid van werkenden en de continuïte­it van het bedrijf kon worden gegarandee­rd. Ook cijfers van verminderd­e aanvragen voor ontslagver­gunningen ondersteun­en de conclusie van de verbeterde arbeidsver­houdingen. In 2016 hebben van 4355 bedrijven 128 werkgevers of bedrijven ontslagver­gunning aangevraag­d voor hun personeel. Dit aantal is 42 minder dan het jaar daarvoor. Van de 128 werkgevers die dit jaar de dienstbetr­ekking met hun personeel wensten te beëindigen, waren er minder dit jaar in vergelijki­ng met 2015, die volhardden in hun streven om de dienstbetr­ekking met hun personeel te beëindigen. Dit blijkt uit het gegeven dat 19 werkgevers dit jaar hun aanvraag tijdens de behandelin­g hebben ingetrokke­n, terwijl dat in 2015 slechts 13 werkgevers waren. Gezien het feit dat bedrijfsec­onomische overweging­en als voornaamst­e redenen werden opgegeven bij de aanvraag van ontslagver­gunningen, kan geconclude­erd worden dat de economisch­e weerslag niet alleen zijn tol heeft geëist bij de werkende klasse, maar ook van invloed is geweest op de invulling van werkgelege­nheid. Dit is kennelijk de reden waarom het ministerie slechts 7.3 % van de geregistre­erde werkzoeken­den in 2016 heeft weten te plaatsen in bedrijven.

Wat betreft 2017 zegt minister Soewarto Moestadja van Arbeid dat er goede economisch­e vooruitzic­hten zijn die de werkende klasse en werkgelege­nheid ten goede zullen komen. Tegelijker­tijd roept hij op tot nuchterhei­d, omdat hij niet uitsluit dat het proces van herstel van de economie zeker aan het begin van het jaar nog even gepaard kan gaan met pijn en moeite. Echter rekent hij op dezelfde opstelling en medewerkin­g van de sociale partners zoals dat het geval was in 2016. Hij kijkt uit naar voortzetti­ng van dezelfde trend voor wat de arbeidsver­houdingen betreft. Hij vertrouwt erop dat ook in het komende jaar zowel werkgevers als werknemers het pad van vreedzame bijlegging van arbeidsges­chillen zullen blijven volgen. Indien noodzakeli­jk kan de BR werkgevers en werknemers bijstand verlenen bij het aangaan van overeenkom­sten die een goede verhouding tussen partijen kan bevorderen. Sociaal dialoog zal binnen de bestaande overlegins­tituten in 2017 worden geïntensiv­eerd.

Factor arbeid zal volgens Moestadja ook in 2017 aan de basis staan van de herstel van de economie, zoals dat het geval was in 2016 bij de stabilisat­ie ervan. Hij verwijst naar het concept Ontwikkeli­ngsplan 2017 – 2021, waarin factor arbeid als rode draad terug te vinden is. De factor manpower zal bepalend zijn voor het welslagen van het ontwikkeli­ngsplan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname