Times of Suriname

“De president is tot inkeer gekomen”

- Door B-cham Chandralal­l

PARAMARIBO - “Ik ben blij dat de president heeft ingezien dat de zaken die wij als oppositie, en zeker als NPS, hebben aangehaald tijdens de behandelin­g van het Stabilisat­ie- en Herstelpro­gramma (SHP) juist waren en dat hij tot inkeer is gekomen.” Zo reageert oppositiep­arlementar­iër en partijvoor­zitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname (NPS) op de nieuwjaars­rede van de president.

Hij zegt dat tijdens de behandelin­g van het SHP, dat voor het overgrote deel gefinancie­rd zou worden met een lening van het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF), de oppositie grote vraagteken­s heeft geplaatst bij de voorwaarde­n die gesteld werden. De maatregele­n zijn te zwaar voor de samenlevin­g om te verkroppen, en dat heeft Bouterse in zijn nieuwjaars­toespraak onderkend. Daar heeft Rusland notitie van genomen. “We hebben heel veel zaken aangehaald over het beleid dat het IMF voert, en dat als je afspraken maakt, jij je eraan moet houden. Men heeft dat weggewuifd alsof de oppositie bezig was zaken negatief te beschouwen. Het is niet leuk om het gelijk aan je zijde te krijgen in deze zaken”, zegt de NPS-voorzitter.

In zijn nieuwsjaar­rede zegt Bouterse een gesprek te hebben gehad met het IMF, over de verzwarend­e maatregele­n die aanvankeli­jk waren overeengek­omen om het SHP te financiere­n. Daarbij werd duidelijk kenbaar gemaakt dat er vanuit overheidsw­ege geen maatregele­n uitgevoerd kunnen worden die het menswaardi­g bestaan van de Surinaamse samenlevin­g in gevaar brengen. “De termijnen die wij met het IMF zijn overeengek­omen, brengen bij nader inzien onhoudbare verzwaring van het leven van ons volk met zich mee. De reactie vanuit de bevolking daarop was één van teleurstel­ling en grote bezorgdhei­d. Ik heb daarnaar geluisterd. Ik heb dan ook niet geaarzeld de overeengek­omen maatregele­n, met name die van de drastische verhoging van de energietar­ieven op uiterlijk 1 januari 2017, voorlopig aan te houden”, aldus Bouterse. Rusland is blij met deze mededeling van de president. Echter wijst hij erop dat het staatshoof­d praat over het aanhouden van maatregele­n en niet over schrappen van deze voornemens. “De president heeft niet gezegd dat de verhoginge­n van de prijzen voor brandstof en energie van de baan zijn. Hij heeft gezegd het is aangehoude­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname