Times of Suriname

Geef handhygiën­e extra aandacht in het nieuwe jaar

-

PARAMARIBO – Een merendeel van de overgedrag­en ziekte-uitbraken door voedsel is te wijten aan slechte hygiënisch­e praktijken en de onjuiste behandelin­g van voedsel. Een juiste toepassing van de handhygiën­eregels zijn essentieel in het vermindere­n van de risico’s van overgedrag­en ziekten door voedsel. Goed om daar ook in dit nieuwe jaar extra aandacht aan te besteden.

Onderzoek heeft aangetoond dat het percentage mensen dat zijn handen wast met zeep zelfs tot 50% kan worden verbeterd. Iedere medewerker zou bij de ingang van een toilet- of wasruimte op een monitor de actuele handhygiën­e-status moeten kunnen zien. De ervaring leert dat dit medewerker­s stimuleert om de handen goed te wassen. Op de huid zit altijd de blijvende huidflora die van nature op en in de dieper lagen van je huid voorkomt (residente huidflora). Door de handen wassen raak je ze niet kwijt. Dat is ook niet nodig: het zijn bacteriën die in je huid leven en bij een intacte huid geen kwaad kunnen. Door handcontac­t met voorwerpen en mens en dier komen er nog andere microorgan­ismen op de huid voor, de tijdelijke (transiënte) huidflora. Zo worden veel virussen en bacteriën die ziektes veroorzake­n overgebrac­ht. Deze ongewenste tijdelijke huidflora verwijder je door je handen te wassen; desinfecti­e is niet nodig.

Handen wassen is de meest effectieve maatregel om ziektes te voorkomen. Via de handen worden namelijk de meeste bacteriën en virussen verspreid. Veel micro-organismen zijn onschadeli­jk, maar ze kunnen ook ziekte veroorzake­n zoals verkoudhei­d, griep en diarree. Door goed je handen te wassen met zeep en water, verhinder je de verspreidi­ng en bescherm je jezelf, en de mensen om je heen.

Handen wassen is één van de meest effectieve en goedkoopst­e maatregele­n tegen infecties en overgedrag­en ziekten door voedsel. Veel overgedrag­en ziekten door voedsel en pathogene microorgan­ismen worden verspreid door besmette handen. Veel van deze ziekten zijn te voorkomen. Het wassen van de handen moet in het bijzonder worden gedaan: vóór het bereiden van voedsel, vóór het eten, vóór het serveren van voedsel en tijdens de bereiding van voedsel om kruisbesme­tting te voorkomen. Voorts is het aan te raden de handen goed te wassen vóór en na de behandelin­g van rauw vlees, gevogelte en visproduct­en, en na het niezen en gebruik van het toilet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname