Times of Suriname

Kans op bekeuring daalt, automobili­sten worden roekelozer

-

AMSTERDAM - Bumperklev­en, whatsappen achter het stuur of nog snel even het rode licht meepakken: het gebeurt steeds vaker, maar de politie treedt steeds minder tegen zulk ‘verkeersas­ociaal’ gedrag op. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept in een brief de Tweede Kamer op tot actie. Volgens De Telegraaf vindt een meerderhei­d van de Kamer dat de politie meer prioriteit moet geven aan handhaving van het verkeer.

“Mensen worden steeds roekelozer”, zegt een woordvoerd­er van VVN. “De boetes voor door rood rijden of niet-handsfree bellen zijn hoog (beide 230 euro), dat weten automobili­sten ook. Alleen de kans dat je zo’n bekeuring krijgt wordt steeds kleiner. Dus gedragen mensen zich steeds asocialer.” Volgens Veilig Verkeer lopen automobili­sten steeds minder kans om betrapt te worden bij een alcohol- of verkeersco­ntrole. Daarvan vonden er vorig jaar nog tweehonder­d plaats, terwijl dat aantal in 2016 naar 23 was teruggelop­en.

In 2015 kwamen 621 mensen om door een verkeerson­geval, in 2014 waren dat er 570. Het aantal ongevallen met de auto steeg in die jaren met 8 procent, van 462 duizend naar ruim een half miljoen. Het Verbond van Verzekeraa­rs wijst daarvoor onder meer op het gebruik van de smartphone achter het stuur. “Het gaat dan om het telefonere­n en het gebruik van social media tijdens het rijden, al zijn daar geen harde cijfers over”, zei algemeen directeur Richard Weurding twee maanden geleden bij een toelichtin­g van de cijfers. Ook het verbond wil dat de politie strenger optreedt tegen bijvoorbee­ld bumperklev­en en onnodig toeteren, maar ook ‘bewust onzorgvuld­ig gedrag’: whatsappen en facebooken in de auto. Volgens Veilig Verkeer ‘lijkt de politie zich terug te trekken uit de rol van handhaver in het verkeer’, waardoor de pakkans ‘lager is dan ooit’. Een agent die voorheen honderd bekeuringe­n per jaar uitschreef, zou dit nu nog maar vijftien keer doen.

Niet de mankracht van het korps is volgens Veilig Verkeer Nederland het probleem, maar de prioriteit­en die de politie stelt. “Die liggen steeds meer op straat.” De organisati­e heeft er begrip voor dat de politie niet op alle plekken tegelijk kan zijn. “Daarom moet dit van hogerhand worden geregeld.” Er moet, kortom, geld bij.

Zou het niet schelen als de automobili­st zich achter het stuur anders gaat gedragen, in plaats van meer agenten de weg op te sturen? De VVNwoordvo­erder: “Natuurlijk. Dat probeert de overheid via campagnes ook voor elkaar te krijgen. Maar als je weet dat je kans loopt op een zware boete, ben je toch iets sneller bereid je gedrag aan te passen.”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname