Times of Suriname

Meer slachtoffe­rs bij Oogziekenh­uis

-

ROTTERDAM - Bij het Oogziekenh­uis in Rotterdam hebben zich deze jaarwissel­ing meer mensen met ernstig vuurwerkle­tsel aan de ogen gemeld dan vorig jaar. Er kwamen veertien slachtoffe­rs binnen. Vorig jaar waren dat er twaalf, zo heeft een woordvoerd­er gisteren gemeld. Het aantal loopt mogelijk nog op, omdat er ook nog slachtoffe­rs van elders in het land kunnen binnenkome­n.

Van de verwonding­en is de helft zo ernstig dat de slachtoffe­rs blijvende schade daarvan zullen hebben. Dat betekent dat ze verminderd zicht zullen hebben of dat ze zelfs blind worden en hun oog mogelijk kwijtraken. De meeste letsels zijn veroorzaak­t door legaal siervuurwe­rk. Van de slachtoffe­rs was de helft omstander. Ze werden geraakt door rondvliege­nd vuurwerk. Geen van de slachtoffe­rs droeg een vuurwerkbr­il.

Artsen van het Oogziekenh­uis voeren zondagocht­end de eerste drie operaties uit om de schade aan de ogen te herstellen.

Volgens oogarts Tjeerd de Faber toont deze jaarwissel­ing opnieuw aan “dat we moeten stoppen met consumente­nvuurwerk.” Het Oogziekenh­uis gooit er een wrange rekensom tegenaan: “In Nederland veroorzaak­t vuurwerk in twee nachten meer oogletsels dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaans­e troepen gedurende vier jaar militaire vijandelij­kheden in Irak en Afghanista­n.”

In heel Nederland zijn vorig jaar vijftien mensen blind geworden door vuurwerk.

Bij de Spoedeisen­de Eerste Hulp van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zijn rond de jaarwissel­ing zes vuurwerksl­achtoffers behandeld: 4 met oogletsel, 1 met handletsel en 1 met letsel aan het gelaat. Opname in het ziekenhuis of het brandwonde­ncentrum was niet nodig. Allen konden na behandelin­g weer naar huis. De spoedeisen­de hulp van het HagaZieken­huis zag afgelopen nacht een verdubbeli­ng van het aantal patiënten ten opzichte van vorig jaar. Tussen 11 uur op oudejaarsa­vond en 8 uur nieuwjaars­ochtend meldden zich 60 mensen, onder wie 13 kinderen. Daarvan waren ruim 20 mensen vuurwerksl­achtoffers.

Het ging voornameli­jk om patiënten met oogletsels en brandwonde­n door vuurwerk. Verder was er ook sprake van glas- en steekverwo­ndingen en alcoholmis­bruik. De verwonding­en waren minder ernstig dan voorgaande jaren.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname