Times of Suriname

Venezuela laat zeven oppositiel­eden vrij

-

VENEZUELA - De regering van Venezuela heeft in het weekend zeven gevangen activisten van de oppositie vrijgelate­n. Onder hen is de voormalige presidents­kandidaat Manuel Rosales. De exgouverne­ur van de provincie Zulia was vorig jaar uit ballingsch­ap teruggekee­rd en stond sindsdien onder huisarrest. Hij werd ervan beschuldig­d zich illegaal verrijkt te hebben.

De oppositie eist dat alle politieke gevangenen in Venezuela worden vrijgelate­n, voordat zij een dialoog wil aangaan met de socialisti­sche regering van president Nicolas Maduro. Het ZuidAmerik­aanse land verkeert in een diepe politieke en economisch­e crisis. President Maduro kondigde eerder deze maand aan criminalit­eit en illegale handel met buurland Colombia te willen bestrijden door per direct het biljet van 100 bolivar af te schaffen. Venezolane­n probeerden massaal hun geld in te wisselen, wat leidde tot een tekort aan contact geld. Mensen gingen woedend de straat op en het kwam tot botsingen tussen demonstran­ten en de politie. Daarbij viel één dode. Naar aanleiding van de ophef stelde Maduro de afschaffin­g van het biljet in kwestie uit tot 2 januari.

Onderzoek van persbureau AP toonde bovendien aan dat het Venezolaan­se leger de economisch­e crisis, en dan vooral het gebrek aan voedsel en medicijnen, verergert. Soldaten spelen een sleutelrol in de illegale handel van veelgevraa­gde basisbenod­igdheden en verrijken zichzelf ten koste van de bevolking.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname