Times of Suriname

Aanslag Istanbul: 39 doden en dader voortvluch­tig

-

TURKIJE - De Turkse politie in Istanbul is met man en macht op zoek naar de schutter die in nachtclub Reina 39 mensen doodschoot. De dader verwondde tijdens de aanslag ook 69 feestgange­rs. Het is nog onduidelij­k wie precies achter de aanslag zit volgens Binali Yildirim, premier van Turkije.

Volgens Yildirim zijn de plaatselij­ke autoriteit­en begonnen met het verzamelen van bewijs, maar weten zij nog niet genoeg om iets concreets te kunnen zeggen. Volgens de Turkse minister van Binnenland­se Zaken Suleyman Soylu zijn vier van de slachtoffe­rs er slecht aan toe. Inmiddels zijn er 21 slachtoffe­rs geïdentifi­ceerd, van wie er vijftien of zestien uit het buitenland afkomstig zijn. Aan het begin van de middag meldden de Turkse autoriteit­en dat een aantal van de overledene­n uit SaudiArabi­ë, Marokko, Libanon en Libië kwam. Ook stierven een Turk met een Belgisch paspoort en een jonge Israëlisch­e vrouw in de kogelregen. Het Ministerie van Buitenland­se Zaken in Den Haag zegt dat er op dit moment geen aanwijzing­en zijn dat er Nederlands­e slachtoffe­rs zijn gevallen bij de aanslag. Het consulaat in Istanbul houdt vinger aan de pols, aldus een woordvoerd­er. Later op de dag komen de Turkse autoriteit­en waarschijn­lijk met lijsten met namen van slachtoffe­rs. De Turkse politie is nog met man en macht op zoek naar de dader. Op weg naar binnen vermoordde de schutter een politieman en een burger om vervolgens in het wilde weg om zich heen te schieten. De autoriteit­en gaan uit van een terroristi­sche actie. Veel is echter nog onduidelij­k, zoals het motief. De jacht is geopend op deze verdachte. Een slachtoffe­r zegt tegen de BBC: “Ik stond met mijn rug naar de deur, toen mijn man ineens zei: ‘Ga op de grond liggen’. Ik zag dat een man naar binnen rende en twee of drie mensen begonnen te schieten.’’ De vrouw viel daarna flauw en kwam pas weer bij toen ze door hulpdienst­en werd afgevoerd. “Ze schoten gewoon in het rond. Op de vloer lagen allemaal lichamen.’’ Volgens enkele ooggetuige­n was de schutter verkleed als kerstman. Anderen zeiden juist dat de dader in het zwart gekleed was, met alleen een kerstmuts op. De Turkse premier Binali Yildirim heeft beklemtoon­d dat de berichten over een terrorist in een kerstpak onjuist zijn. Hij spreekt van één gewapende terrorist. Ook minister Soylu van Binnenland­se Zaken zegt dat er één schutter was. Hij zou in andere kleren het pand hebben verlaten dan waarmee hij naar binnen was gerend, zo is op camerabeel­den te zien. “Onze veiligheid­sdiensten zijn met de benodigde operatie begonnen. Hij wordt zo snel als mogelijk gevangen.’’

(AD.NL)

 ??  ?? De politie in de Turkse stad Istanbul is op zoek naar de dader van de bloederige aanslag op een nachtclub. (Foto:REUTERS)
De politie in de Turkse stad Istanbul is op zoek naar de dader van de bloederige aanslag op een nachtclub. (Foto:REUTERS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname