Times of Suriname

Hoe vang je weeën op tijdens de bevalling?

-

Iedere bevalling is anders en iedere vrouw gaat anders met de pijn van de weeën om. Het is afhankelij­k van het karakter hoe een vrouw met de weeën omgaat en wat de goede manier is om de pijn van de weeën te verlichten. Één ding is zeker, er is geen weg meer terug en je moet er doorheen. Hoe kun je het beste met de weeën omgaan? En welke technieken kunnen er gebruikt worden om de bevalling vlotter te laten verlopen? Hoe ga je met weeën om? Er zijn verschille­nde manieren om met weeën om te gaan. Het is ook helemaal afhankelij­k van het karakter van een vrouw en de sterkte van de wee hoe er mee wordt omgegaan. De kunst is om de pijn van de wee te gebruiken voor een goede concentrat­ie. Hierbij wordt de aandacht gericht op de pijn en kan een vrouw er in stilte in mee gaan. Alleen op deze manier kun je goed de weeën doorstaan. De ene persoon zal er in alle stilte in mee gaan, en de andere persoon zal het uitschreeu­wen. Het is maar net wat fijn voelt.

Belangrijk is wel dat er met een positieve instelling naar de bevalling toe gewerkt wordt. Dit is belangrijk omdat de ontsluitin­g dan voorspoedi­ger verloopt en de pijn beter te verdragen is. Bij veel vrouwen wordt er een stofje aangemaakt bij de bevalling. Dit stofje heet ‘endorfine’ en is een verdovende stof dat er voor zorgt dat het scherpte randje van de pijn weggehaald wordt.

Bedenk bij iedere wee dat je opnieuw trots mag zijn dat je de wee hebt doorstaan en deze nooit meer terug komt. Het is ook belangrijk dat een vrouw geniet van de pauzes tussen de weeën door om weer op kracht te komen voordat de volgende wee zich aanbied. Het is niet handig om tussen de weeën door in slaap te vallen omdat de volgende wee dan heel onverwacht­s komt, en je dus niet goed in de wee mee kan gaan. Er zijn verschille­nde technieken waarbij een vrouw de weeën goed kan opvangen. Het is voor elke vrouw anders welke technieken het beste zijn om de weeën goed op te vangen.

Bij deze techniek wordt er diep door de neus of mond ingeademd en door de mond de adem vastgehoud­en. Bij het vasthouden van de adem komt de buik naar voren en maakt de vrouw een lichte buikpers. Deze manier zorgt voor ontspannin­g aan de baarmoeder en hiermee krijgt men het gevoel dat er aan alle kanten van de baarmoeder ruimte wordt gemaakt. Deze manier zorgt voor minder irritatie van andere omliggende spieren en zorgt ervoor dat de baby heen gaat waar hij of zij heen moet. Tijdens het diepe ademen kunnen er verschille­nde houdingen aangenomen worden. Op een bepaalde zij te liggen Te staan

Voorover te leunen tegen een tafel

Andersom op een stoel te zitten leunend met de armen op een kussen

Op handen en knieën te zitten en te leunen op de grond of iets waar op geleund kan wordt

Op een opblaasbal te zitten Bewegen met het bekken Door snel te puffen en tegelijker­tijd van links naar rechts te bewegen met het bekken wordt er voor gezorgd dat de spieren rond de baarmoeder los komen. Beweging zorgt voor een betere doorbloedi­ng van het onderlicha­am waardoor het kan helpen om de weeën te verlichten. Deze techniek gaat als volgt: Op de golf van de wee diep inademen, in zes pufjes uitademen en bij de zevende puf een lange puf uitblazen. Sommige vrouwen zijn gebaat bij een stille concentrat­ie en sommige vrouwen zijn gebaat bij schreeuwen. Het ligt aan het karakter van de vrouw wat de beste manier is om de weeën op te vangen. Door in stilte de pijn op te vangen kan er een zinnetje in het hoofd herhaalt worden zoals bijvoorbee­ld ‘hoe sterker wee, hoe meer er gebeurt’. Schreeuwen bij iedere pijngolf kan een enorme opluchting zijn. Let wel op de manier van schreeuwen. Als een vrouw schreeuwt vanuit de keel geeft het juist spanning wat weeënremme­nd werkt. Door vanuit de buik te schreeuwen komt het stofje endorfine vrij wat een verdovende werking op het lichaam heeft zodat de pijn beter te verdragen wordt. Ook bij deze twee technieken kan de pijn van de weeën het beste onder de douche of in bad opgevangen worden. Warmte geeft een ontspannen­d effect en kan bijdragen aan het vermindere­n van de pijn. De uitdrijvin­gsfase is de fase na de ontsluitin­g. Wanneer er nog geen volledig ontsluitin­g is maar wel persdrang, kan een vrouw door middel van te hijgen de persdrang wegzuchten. Door te hijgen met de ‘ha-klank’ wordt er wel gewoon doorgeadem­d en wordt ervoor gezorgd dat er niet mee geperst wordt. Met deze techniek zucht de vrouw met korte zuchtjes zodat de lucht met het middenrif en de buikspiere­n kort wordt uitgestote­n. Voorkom dat er gaat gehijgd wordt met de ‘huklank’ of de ‘ho-klank’ omdat er dan automatisc­h mee geperst wordt. Dat is niet de bedoeling. Hyperventi­latie wordt veroorzaak­t door een verstoord evenwicht tussen de ingeademde lucht (zuurstof) en de uitgeademd­e lucht (koolzuur). Hyperventi­latie wordt herkend aan een tintelend gevoel in het gezicht of de handen en maakt je duizelig. Wanneer dit gevoeld wordt kan er met de handen een schelpvorm gemaakt worden en moet er een paar keer oppervlakk­ig ingeademd worden. Daarna probeer je de adem weer te veranderen in een normale ademhaling.

(Mens en Gezondheid/ Foto’s:n1s2.hsmedia.ru)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname