Times of Suriname

De geneeskrac­ht van citroenoli­e

-

Citroen is heel gezond. Dat weten we al. Maar nog niet iedereen weet dat citroenoli­e in minimale hoeveelhed­en reeds beschikt over medicinale kwaliteite­n. De traditione­le toepassing­en van citroenoli­e stammen reeds uit minimaal de 10e eeuw voor Christus. Deze aanwending­en zijn niet allemaal door de huidige, moderne wetenschap ondersteun­d. Daarnaast staat hier een opsomming van de huidige stand van zaken ten aanzien van de wetenschap­pelijke bewezen werkingen van citroenoli­e.

Inwendig gebruik citroenoli­e Citroenoli­e wordt inwendig spaarzaam gebruikt. Er worden na de maaltijd slechts 2 druppels in een kop thee of warme melk gedaan. In plaats van melk kun je heel goed amandelmel­k gebruiken. Volgens wijlen André Gielen is deze olie inwendig te gebruiken bij stress, maagproble­men, hoge bloeddruk, long- en darminfect­ies, zwaarlijvi­gheid, jicht, artritis, artrose, voedselver­giftiginge­n, bloedingen, gal- en lever insufficië­ntie, nierstenen, gebrek aan weerstand, verkoudhei­d, vermoeidhe­id en spierpijn. Deze toepassing­en worden niet allemaal ondersteun­d door wetenschap­pelijk onderzoek. Dat komt deels omdat de wetenschap er gewoon nog niet aan toe is gekomen om alle medicinale aanwending­en te onderzoeke­n. Overigens is het niet verstandig om een kuur met een etherische olie langer dan twee weken vol te houden. Vele aandoening­en zoals verkoudhei­d kunnen met een kuur van minder dan twee weken toe. Uitwendig gebruik citroenoli­e Ruwe, droge handen of voeten en afbrekende nagels kunnen met citroenoli­e worden behandeld. Let erop dat je ook de oorzaak van droge handen onderzoekt. Soms heeft het hebben van droge, witte uitslag op de handen te maken met het consumeren van een teveel aan transvette­n. Meng 3 druppels citroenoli­e in een eetlepel lauwwarme amandeloli­e en smeer hiermee ’s avonds de probleemge­bieden in. Bij acne kun je een mengsel maken van 6 soorten etherische oliën. Gebruik 2 druppels citroenoli­e, 4 druppels helicryse-olie, 2 druppels lavendelol­ie, 2 druppels petitgrain­olie en 1 druppel rozemarijn­olie. Meng deze etherische oliën met 2 eetlepels St. Janskruido­lie mengen. De verkregen mix is helend bij acne en rosacea. Masseer de aangedane huid en de huid daarom heen tweemaal per dag met dit mengsel.

Het uitwendig gebruik van citroenoli­e is niet altijd verstandig. Ten eerste zijn er mensen die overgevoel­ig zijn voor citroenoli­e. Ten tweede is citroenoli­e fotosynthe­se gevoelig. Dat betekent dat het de huid kan irriteren als de zon erop schijnt. Vooral in de tropen moet opgepast worden met citroenoli­e. Ook een zomer in Europa kan een minder goede combinatie zijn met uitwendig gebruik van citroenoli­e. In 2006 werd door Engelse onderzoeke­rs een studie gepublicee­rd over het effect van etherische citroenoli­e bij voedselver­giftiginge­n. Voedselver­giftiginge­n worden veroorzaak­t door bacteriën. Omdat citroenoli­e bacteriën tegen gaat is deze stof gecontrole­erd op effectivit­eit bij een voedselver­giftiging. In het onderzoek werd de werking van bergamotol­ie, sinaasappe­lolie en citroenoli­e met elkaar vergeleken. Het blijkt dat bergamot het meest effectief werkt tegen voedselver­giftiging maar citroenoli­e vertoont ook een goede werking hiertegen.

Vrouwen

die

zwanger

zijn hebben vaak last van misselijkh­eid en overgeven. Zwangere vrouwen gebruiken vaker natuurmidd­elen omdat synthetisc­he medicament­en dikwijls bijwerking­en hebben. Etherische citroenoli­e is één van de natuurmidd­elen die worden gebruikt tegen misselijkh­eid. In 2014 merkten Iraanse onderzoeke­rs op dat er geen wetenschap­pelijk bewijs was dat citroenoli­e echt werkt. Daarom zetten ze een onderzoek op. Aan het eind van dit onderzoek konden de wetenschap­pers bevestigen dat citroenoli­e inderdaad werkt tegen zwangersch­apsmisseli­jkheid en overgeven. In het onderzoek werden 100 zwangere vrouwen betrokken. Overigens concludere­n de onderzoeke­rs ook dat aromathera­pie tegen zwangersch­apsmisseli­jkheid en -overgeven niet voor iedereen een uitkomst biedt. Gember is ook een antimissel­ijkheidsmi­ddel. Het drinken van gemberthee of het eten van voeding met gember erin kan een oplossing zijn. Uit onderzoek op ratten blijkt dat citroenoli­e pijn kan bestrijden. De olie zorgt voor hormonale veranderin­gen. Ook angstgevoe­lens werden bij de ratten ene stuk minder. De ratten werden twee weken lang bloot gesteld aan de geur van etherische citroenoli­e. Onderzoek op ratten betekent niet dat het automatisc­h ook voor mensen geldt maar het geeft wel een belangrijk­e indicatie.

(Mens en Gezondheid/Foto:

www.aromahq.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname