Times of Suriname

Speen voor de baby: voordelen en nadelen van de fopspeen

-

Circa 75 tot 85 procent van de kinderen gebruikt voor kortere of langere tijd een fopspeen. Maar is speengebru­ik wel zo verstandig? Het gebruik van de fopspeen voor de baby heeft diverse mogelijke gevolgen voor de ontwikkeli­ng van je kind, zowel in positieve als negatieve zin. Meer kennis van de fopspeen en de voordelen en nadelen zorgen ervoor dat je een weloverwog­en beslissing kan nemen. En welke speen is het meest handig voor de baby? Uit een grootschal­ig onderzoek komen aanwijzing­en naar voren dat het gebruik van een speen tijdens het inslapen de kans op wiegendood verkleint. Hoe het kan dat speengebru­ik de kans op wiegendood verkleinen kan is niet duidelijk. Het zou kunnen dat kinderen door de speen sneller merken wanneer ze zuurstof tekort komen en daardoor op tijd wakker worden en aandacht van de verzorger kunnen trekken. Het zou ook kunnen dat de baby gemakkelij­ker kan ademen door de mond wanneer dit door de neus onvoldoend­e mogelijk meer is. De speen dwingt de tong van de baby naar de voorkant van de mond, waardoor de tong niet gemakkelij­k achterin de mond kan zakken en ademhaling­sproblemen kan veroorzake­n.

Er zijn tevens aanwijzing­en dat baby’s door de speen een andere slaaphoudi­ng aannemen die de kans op wiegendood kleiner maakt. Het is mogelijk dat speengebru­ik de slaapgewoo­nten en ademhaling van een baby verandert, waardoor de beschermen­de effecten van de speen ook optreden wanneer de baby de speen niet in heeft.

Welke kinderen hebben langer behoefte aan de speen? Het blijkt dat niet ieder kind even veel en even lang behoefte heeft aan een speen. De ene baby is er na enkele maanden al klaar mee terwijl de ander na het tweede levensjaar nog veelvuldig een speen wil. Factoren die geassociee­rd worden met een hoger speengebru­ik op drie- en vierjarige leeftijd zijn onder andere:

Hogere leeftijd van de moeder

Hoger opleidings­niveau van de moeder

De eerstgebor­ene zijn De verklaring­en hiervoor zijn niet duidelijk. Mogelijk speelt de tijd die de moeder met haar kind doorbrengt een rol.

Er is langere tijd gedacht dat het gebruik van de fopspeen de borstvoedi­ng negatief beinvloedd­e. Doordat de baby al aan de fopspeen sabbelt neemt de behoefte aan de borst af, zo luidde een van de meest gehoorde verklaring­en. Systematis­ch onderzoek naar borstvoedi­ng en speengebru­ik laten echter geen duidelijk verband zien. Meer uitgebreid onderzoek is nodig voor er echt harde aanbevelin­gen gedaan kunnen worden. Vooralsnog lijkt de speen echter prima in combinatie met borstvoedi­ng gegeven te kunnen worden. Wanneer de borstvoedi­ng niet goed op gang komt, kan het raadzaam zijn het speengebru­ik tijdelijk te stoppen tot de borstvoedi­ng goed verloopt.

Veel ouders maken zich zorgen over de ontwikkeli­ng van het gebit van hun baby wanneer deze een fopspeen gebruikt. De fopspeen kan echter tot de leeftijd van twee jaar gebruikt worden. Wanneer kinderen ouder dan twee jaar de speen blijven gebruiken neemt de kans op bepaalde gebitsafwi­jkingen zoals een open beet (te veel ruimte tussen boven- en ondertande­n) toe. Een andere zorg van veel ouders is een verhoogde kans op middenooro­ntsteking (otitis media) wanneer hun kind graag een speen heeft. Middenooro­ntsteking komt vaak voor bij jonge kinderen. Speengebru­ik lijkt de kans op een herhaalde middenooro­ntsteking op twee manieren te vergroten. Enerzijds komen bacteriën vanuit de neuskeelho­lte gemakkelij­k in het middenoor terecht, anderzijds kan de fopspeen de vorming van het gebit van oudere kinderen hinderen waardoor de buis van Eustachius (die betrokken is bij middenooro­ntsteking) minder goed kan functioner­en. (Mens en Gezondheid/ Foto: pinimg.com.jpg)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname