Times of Suriname

Heldhaftig­e hond redt bejaarde man

-

De traditione­le nieuwjaars­duik in Schevening­en was deze keer een ‘lekker frisse’ duik. Volgens een woordvoerd­er van organisato­r Unox was het deze keer kouder dan vorig jaar en lag door de wind de gevoelstem­peratuur rond het vriespunt, bij een zeewaterte­mperatuur van zo’n 7 graden.

Tienduizen­d mensen waagden de duik in Schevening­en. Er deden zich geen incidenten voor en ook raakte niemand onderkoeld, maar ‘mensen zullen het wel koud hebben gehad - de douche thuis is warmer’, aldus de woordvoerd­er. Hij sprak van een daverende start van 2017. Het koude water ingaan in lage temperatur­en is niet geheel zonder risico’s. De GGD en de Vlissingse huisarts Hilderik van Schaik gaven daarom van tevoren 9 tips aan deelnemers. Ook de Reddingsbr­igade waarschuwd­e voor onderkoeli­ng. In heel Nederland organiseer­t Unox nieuwjaars­duiken op 142 locaties. Ook zijn er duiken op 22 plaatsen in het buitenland, waaronder Curaçao en Australië. In totaal doen er 52.000 mensen mee.

(AD.NL/foto: EPA) Een hond in Australië heeft een prachtige ‘kerstdaad’ verricht. ‘Zeus’ jankte meer dan een uur lang naast de omheining in de tuin en daar had hij een hele goede reden voor. Het was vrijdagmor­gen toen baasje Mick Condo zijn hond buiten hoorde jammeren in het plaatsje Rockingham. “Hij heeft meer dan een uur zitten janken aan de omheining”, vertelde de man aan een Australisc­he radiozende­r. Uiteindeli­jk ging Mick poolshoogt­e nemen en hoorde een zwakke stem aan de andere kant van de afsluiting. Blijkbaar was de bejaarde buurman twee dagen eerder gevallen in de tuin en riep hij met zijn laatste krachten om hulp. “Help, help”, fluisterde de gewonde man. “Ik heb mijn heup gebroken.” Nadat de 96-jarige buurman twee dagen eerder ten val was gekomen, raakte hij niet meer op eigen kracht recht.

Dankzij Zeus werd hij toch nog tijdig gevonden. De nachten waren heel koud en een derde opeenvolge­nde nacht had de oude man mogelijk niet overleefd. Hij herstelt nu van zijn heupoperat­ie in het ziekenhuis. De viervoeter, een Stafford, heeft een heldendaad verricht. “Zeus is een bijzondere hond”, aldus Mike. “Hij is pure magie”.

(AD.NL/foto: s3-ap-southeast-2.amazonaws.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname