Times of Suriname

Busorganis­aties nemen vandaag standpunt in Grote busstaking niet uitgeslote­n

-

PARAMARIBO - Busorganis­aties schijnen dit jaar korte metten te maken met de overheid, indien zij achter is met betalen of de gemaakte afspraken niet nakomt. De Particulie­re Lijnbushou­ders Organisati­e (PLO) en de Organisati­e voor Bus- en Boothouder­s (OBS) beleggen vandaag elk een algemene ledenverga­dering (alv) en komen daarna bijeen om een gezamenlij­k standpunt in te nemen.

Volgens John Mahadewsin­gh, PLO-voorzitter, bestaat de kans dat er een grote busstaking uitbreekt waarbij zowel openbaar als particulie­r vervoer wordt lamgelegd. “Het ligt aan de regering met welk antwoord ze komt.” De tariefsaan­passing waar jaren over onderhande­ld wordt, is met de recente brandstofa­anpassing en de financieel­economisch­e situatie in het land meer dan ooit prioriteit geworden voor de organisati­es. De laatste aanpassing bij de PLO was ongeveer zes maanden terug. Bij de onderhande­lingen was besloten dat die tarieven overeind zouden staan tot 31 december, mits er geen brandstofv­erhoging wordt doorgevoer­d. Nu de benzinepri­js is opgekrikt, eist de PLO een tariefsaan­passing. De OBS heeft in 2012 voor het laatst een aanpassing gehad.

Kenneth Themen, voorzitter van de OBS, zegt dat de tarieven waarvoor diensten verleend worden aan het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de tarieven voor openbaar vervoer met de devaluatie sterk achterhaal­d zijn. Het Ministerie van Financiën heeft gisteren goedkeurin­g gegeven voor de uitbetalin­g van de schoolverv­oerders over de maanden november en december. Themen bevestigt dit tegenover de krant. Het is verwachtba­ar dat de vervoerder­s het geld gisteren zo niet vandaag op hun rekening gestort krijgen. Hoewel de uitbetalin­g een feit is, is er geen garantie dat het vervoer gegarandee­rd zal zijn. De alv zal bepalen wat de volgende stap is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname