Times of Suriname

“Regering moet inhaalslag maken”

-

PARAMARIBO – De regering heeft volgens Aniel Koendjbiha­rie, voorzitter van stichting Wan Okasi, in het afgelopen jaar bitter weinig gedaan om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. “Er zijn bijna geen zaken gebeurd waar we blij om kunnen zijn.” Koendjbiha­rie die de groep vertegenwo­ordigt, vindt het een kwalijke zaak, omdat een deel van de doelgroep mee kan draaien in de samenlevin­g, maar doordat de nodige voorzienin­gen uitblijven, raakt de groep steeds achter op de rest. Hij hoopt dat de samenlevin­g en de overheid in het komend jaar bereid zijn, de inhaalslag te maken om de doelgroep uit het isolement te halen.

Koendjbiha­rie zegt dat het ontbreken van de voorzienin­gen ervoor zorgt, dat acceptatie van de beperking moeilijker wordt. Er moet serieus gekeken worden naar bijvoorbee­ld zaken als transport, infrastruc­tuur en de toegankeli­jkheid op elk gebied voor de doelgroep. Er zijn heel veel zaken die staan en vallen met het zorgvervoe­r. De doelgroep is afhankelij­k van zorgvervoe­r om zich verder te ontwikkele­n (school, werk) om een netwerk te kunnen opbouwen. Als meegenomen wordt dat Suriname het VN-verdrag heeft geratifice­erd, dan zal de overheid volgens de Wan Okasi-voorzitter dat wat is overeengek­omen, moeten nakomen.

Mensen met een beperking zijn ook vaker geconfront­eerd met situaties waarbij de uitbetalin­g van de financiële bijstand niet gegarandee­rd was. De doelgroep wil graag een einde aan de situatie waarbij hij bij aankomst bij een betaalpost te horen krijgt, dat er geen uitbetalin­g zal plaatsvind­en. “Het is allemaal zo omslachtig.” In de periode van minister Amafo was het proces om te komen tot uitbetalin­g via de bank al op gang gebracht. De doelgroep kijkt uit naar het eindresult­aat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname