Times of Suriname

SEH krijgt huisartsen­post bij

-

PARAMARIBO - Om de dienstverl­ening op de Spoedeisen­de Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) effectieve­r te maken, wordt er een huisartsen­poli bijgebouwd. Deze poli komt te staan bij de ingang van de SEH. De bedoeling is dat volgende maand deze poli operatione­el moet zijn.

Fauzia Poese, coördinato­r van de SEH, zegt dat er in december gestart is om de ruimte in orde te maken voor de huisartsen­poli. Zij legt uit dat patiënten die in feite behandeld dienen te worden door een huisarts, dan hier geholpen worden.

Gebleken is dat deze groep patiënten ‘onnodig’ de eerstehulp­post aandoen en daardoor de werkdruk van het personeel verhoogt. Daarboveno­p klaagt deze groep het meest en zorgt ook nog voor het meeste lawaai en de onrust op de Spoedeisen­de Hulp. Poese zegt dat niet vergeten moet worden dat de SEH werkt met een triagesyst­eem, waarbij personen met de ernstigste verwonding­en of het ernstigste ziektebeel­d als voorkeur hebben om behandeld te worden.

Het is trouwens een beoordelin­gssysteem dat ook gehanteerd wordt door grote buitenland­se ziekenhuiz­en met een eerstehulp­post. Het is dus geen Surinaams systeem om mensen ‘onaangenaa­m’ te zijn. Wanneer de huisartsen­poli volgend maand af is, zullen de patiënten die volgens het triagesyst­eem code 4 en 5 hebben verkregen daar geholpen worden.

Het gaat dan om personen met klachten of ziektebeel­den die geholpen kunnen worden door de huisarts. De SEH-coordinato­r zegt dat AZP eigenlijk nog meer investerin­gen wil plegen om een nog betere dienstverl­ening te geven. Helaas zijn andere investerin­gen uitgesteld vanwege gebrek aan geld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname