Times of Suriname

Politiebon­d vandaag bij Van Dijk-Silos voor gesprek

-

PARAMARIBO - De Surinaamse Politiebon­d (SPB) zal vandaag een gesprek voeren met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. Dat gesprek zal gaan over onder meer achtergeho­uden bevorderin­gen van leden op grond van het niet behalen van de sporttest en de negatieve beoordelin­g als gevolg van een eerder opgelegde tuchtstraf. Bij de oudejaarsv­iering van de politie liep het bestuur en de leden, die niet zijn bevorderd, uit ontevreden­heid weg.

De bond had op 20 december een spoedbespr­eking met de minister samen met de korpschef aangevraag­d. Het bestuur richtte toen een brief naar de bewindsvro­uw waarin het aangaf, dat op 29 december bij de oudejaarsv­iering eveneens bevorderin­gen zullen plaatsvind­en. Het bestuur meldt dat steeds meer leden naar de SPB stappen met de klacht, dat zij te horen hebben gekregen niet bevorderd te worden. “De voornaamst­e redenen voor de onthouding van de bevorderin­g zijn een negatieve beoordelin­g als gevolg van het niet halen van (een onderdeel) van de sporttest en een negatieve beoordelin­g als gevolg van een eerder opgelegde tuchtstraf. Bij ons aantreden tijdens de kennismaki­ngsgesprek­ken met u en de korpschef, alsook op de overlegmom­enten daarna, hebben wij aangegeven, behoefte te hebben aan een rechtvaard­ige en objectieve sporttest.

Voorts hebben wij aangegeven moeite te hebben met het fenomeen waarbij collegae voor hetzelfde feit tweemaal worden bestraft. Voorts hebben wij meermalen de korpschef hieromtren­t aangeschre­ven, en gevraagd het probleem structuree­l aan te pakken, echter tevergeefs”, schreef de bond aan de minister. Volgens het bondsbestu­ur zal de demotivati­e onder de leden alleen maar toenemen wanneer zij horen dat hun bevorderin­g is aangehoude­n.

De bond vindt dat wanneer de medewerker­s hebben gepresteer­d, zij daarvoor beloond dienen te worden. Van Dijk-Silos had naar aanleiding van het schrijven van de bond op 23 december teruggesch­reven dat zij het zeer op prijs zou stellen dat niet wordt bepaald door de bond welke functionar­is aanwezig moet zijn bij de bespreking, omdat deze bevoegdhei­d haar alleen toekomt. “Vanwege het drukke werkschema en de op handen zijnde voorbereid­ing met betrekking tot de bevorderin­g van de leden van de verschille­nde korpsen, is het niet mogelijk u op kort termijn te ontvangen”, schreef de minister aan de bond. Zij nodigde de bond toen uit voor 3 januari. Ze vermeldt dat wat betreft de leden van wie wordt gemeend dat zij onterecht niet in aanmerking zijn gekomen voor een bevorderin­g, zij adviseert gebruik te maken van de rechtsmidd­elen die in de wet zijn opgenomen. Voorts vermeldt zij dat nergens is vastgelegd dat bevorderin­gen per se in december moeten plaatsvind­en, doch kan zulks op elk willekeuri­g moment plaatsvind­en.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname