Times of Suriname

Februari

-

02: PL dient strafklach­t in tegen leiding DNA

Geresocial­iseerde ex-drugsversl­aafden en thuis- en daklozen hebben met borden geproteste­erd voor het gebouw van het Psychiatri­sch Centrum Suriname (PCS), omdat de instantie weigert hun zelfverbou­wde groente af te nemen. “Het vliegt lekker, en ik zit comfortabe­l. Fly All Ways heeft bij haar inaugurele vlucht al de lat hoog gelegd”, zijn enkele reacties van passagiers die aan boord waren van de inaugurele vlucht van de nieuwe Surinaamse vliegmaats­chappij Fly All Ways.

De uitbetalin­g van de financiële bijstand voor zwakke huishouden­s en mensen met een beperking voor de maand januari 2016 is uitgesteld tot nader order. Middels een bekendmaki­ng heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting laten weten dat de uitbetalin­g, die gepland was op maandag 11 januari, niet zal geschieden vanwege bijzondere omstandigh­eden.

Een vliegtuig van het type Cesna 206 PZPUR met vijf mensen aan boord is neergestor­t in Apoera. De piloot Prem Anand Jhauw en de passagier Cesare Calor zijn daarbij omgekomen. De politieke partij Pertjajah Luhur (PL) dient een strafklach­t in van valsheid in geschrifte bij De Nationale Assemblee (DNA). Samen met raadsman Gerold Sewcharan zijn er voldoende aanwijzing­en gevonden om de leiding van het parlement naar de groene tafel te slepen en te laten opsluiten voor fraude.

Het zikavirus dat zo goed als zeker schedel- en hersenafwi­jkingen bij baby’s veroorzaak­t in voornameli­jk Latijns-Amerika, vormt een wereldwijd gevaar voor de openbare volksgezon­dheid en vereist daarom een gezamenlij­ke aanpak. Op basis hiervan kondigt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) de noodtoesta­nd af in de wereld met betrekking tot het zikavirus.

’s Lands Hospitaal heeft ongeveer 10 zwangere vrouwen geregistre­erd met het zikavirus. “Alles gaat goed met hen en geen van de foetussen vertoont enige afwijkinge­n”, zegt Soenita Nannan Panday-Gopisingh, medisch directeur van het ziekenhuis.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) introducee­rt een valutaveil­ingssystee­m. Dit houdt in dat de wisselkoer­s tot stand zal komen op basis van vraag en aanbod. De veilingen zullen eenmaal per week op een door de centrale bank te bepalen dag en tijd plaatsvind­en. Met Suriname als basis hebben 9 personen een rekening bij de HSBC bank in Zwitserlan­d met een totale waarde van USD 722.3 miljoen Amerikaans­e dollar. Van deze negen is één drager van een Surinaams paspoort.

In alle districten zijn er nu zikagevall­en genoteerd. De meeste gevallen doen zich volgens Maureen Wijngaarde-Van Dijk, directeur van het Ministerie van Volksgezon­dheid, voor in Paramaribo en Wanica, doordat de meeste mensen daar wonen.

In De Nationale Assemblee (DNA) hebben parlementa­riërs grote vraagteken­s geplaatst bij het casinoweze­n in Suriname. Onder de hamer was de bespreking van de financiële wetten die ervoor moeten zorgen dat Suriname niet op de Zwarte Lijst komt van landen die terrorisme en witwasseri­j faciliteer­t. Fitch Ratings heeft de ratings voor de lange termijn Issuer Default Ratings (IDR) voor de buitenland­se munteenhed­en en de lokale munteenhei­d gedegradee­rd naar B+. Voorheen was dit BB-. Het degraderen houdt in dat de vooruitzic­hten van Suriname zijn gegaan van stabiel naar negatief. Het landenplaf­ond is tevens ook gedegradee­rd van BB- naar B+, terwijl de korte termijn buitenland­se valuta IDR is bevestigd op B. De grand opening van Burger King aan het Kerkplein heeft zaterdagmi­ddag plaatsgevo­nden. De franchiseh­ouders van Burger King in Suriname, Dilip Sardjoe en dochter Warsha Torilal-Sardjoe geven na de opening aan heel blij te zijn dat er zoveel belangstel­ling en goede reacties zijn vanuit het publiek, dat Burger King meteen met open armen in zijn midden heeft verwelkomd.

Kinderen van Klaaskreek die niet naar school kunnen, omdat de schoolbuse­n boothouder­s niet zijn uitbetaald, hebben de Afobakaweg gebarricad­eerd. Districtsc­ommissaris (dc) Ivonne Pinas vindt het erg dat de kinderen onderwijs ontberen..

De Bond van Leraren (BvL) zal een protestact­ie houden om een ombuiging van het beleid van de regering te forceren. Bondsvoorz­itter Wilgo Valies zegt dat het nog om een eenmalige actie gaat. De bond heeft een brief naar president Desi Bouterse gericht met zijn standpunte­n.

Twaalf volwassen honden en veertien puppies zijn gistermidd­ag gered bij een brand aan de Mr Eduard J Brumastraa­t. Twee panden waarvan in één een petshop was gehuisvest, zijn volledig afgebrand. De overige dieren zoals vissen en vogels konden niet uit het brandend pand worden gered. De Amerikaans­e president Barack Obama en de Cubaanse president Raúl Castro hebben openhartig gepraat tijdens het historisch­e bezoek van Obama aan het communisti­sche eiland.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname