Times of Suriname

Korpschef wil af van zwaar vuurwerk en geweld tegen hulpverlen­ers

-

DEN HAAG - De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, wil af van zwaar vuurwerk. Bovendien wil hij dat de huidige aanpak van het geweld tegen hulpverlen­ers op de helling gaat.

Dat heeft hij gisteren laten weten via Twitter. Of Akerboom doelt op illegaal vuurwerk of dat hij het huidige vuurwerk ook te zwaar vindt, is niet duidelijk. Zijn oproep kreeg gisterocht­end op Twitter wel veel bijval.

Een woordvoerd­er van Akerboom kon gisterocht­end nog geen toelichtin­g geven op de uitspraken. “Maar het is een reactie op de pittige nacht die de politie wederom met de jaarwissel­ing achter de rug heeft”, bevestigt hij.

Agenten, brandweerl­ieden en ambulancep­ersoneel in diverse grote steden werden tijdens de jaarwissel­ing belaagd en aangevalle­n met vuurwerk. In Den Haag werden agenten gehinderd toen zij een aangereden agent probeerden te reanimeren. De man ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Minister Ard van der Steur en diverse korpschefs noemden de aanvallen op hulpverlen­ers zondag ‘onacceptab­el’. Volgens de minister hebben gemeenten maatregele­n getroffen zoals extra toezichtho­uders en flexibel cameratoez­icht.

De woorden van de minister schoten veel agenten in het verkeerde keelgat. Het geweld tegen hulpverlen­ers tijdens de jaarwissel­ing blijft aanhouden en elk jaar worden de incidenten op nieuwjaars­dag door de politiek veroordeel­d zonder dat er wezenlijk iets verandert, stellen agenten en de politiebon­den. Zij willen meer middelen om ook van tevoren potentiële relschoppe­rs aan te pakken. “Middelen om het werk te doen zijn ondermaats en geen politieke steun”, twitterden Haagse teamchefs. “Geen middelen, geen politieke ruggensteu­n. Geen waardering. Domme bezuinigin­gen. Kortom, geen woorden maar daden.” Deze tweet werd na enkele uren overigens verwijderd.

Akerboom staat trouwens niet alleen in zijn oproep om zwaar vuurwerk in de ban te doen. Ook burgemeest­er Jozias van Aartsen (VVD) deed zondag soortgelij­ke uitspraken na de incidenten in Den Haag. In een interview met AD riep hij de politiek op om actie te ondernemen. De oproep werd gisteren gesteund door VVDcoryfee Frans Weisglas. Ook de Onderzoeks­raad voor de Veiligheid en vrijwel alle vakverenig­ingen van artsen riepen eerder het kabinet en de Tweede Kamer op om een verbod op consumente­nvuurwerk in te stellen. GroenLinks liet gisterocht­end al weten de oproep van Akerboom te steunen.

Daarnaast wil de politie in Den Haag dat mensen die belediging­en en bedreiging­en hebben geuit naar aanleiding van het nieuw dat een agent ernstig gewond raakte, worden aangepakt. Dat stelt een woordvoerd­er in het NOS Radio 1 journaal.

Volgens de politie is het aantal geweldsinc­identen tegen agenten dit jaar gestegen. Er was bij de jaarwissel­ing 79 keer sprake van geweld tegen een agent. Bij de vorige jaarwissel­ing was dat 59 keer. Ook het aantal incidenten tegen andere hulpverlen­ers zoals brandweerl­ieden, ambulancep­ersoneel en beveiliger­s nam toe.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname