Times of Suriname

Student blijft bij moeders pappot

-

AMSTERDAM - Steeds minder jongeren verhuizen naar universite­itssteden. De daling is het grootst in Utrecht. Van juli tot en met oktober 2016 verhuisde een kwart minder 17- tot 22-jarigen (ruim 700 jongeren) naar de domstad vergeleken met dezelfde periode in 2015. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eline Rutgers (19) volgt de lerarenopl­eiding Nederlands in Nijmegen. Omdat ze bij haar ouders in het Achterhoek­se Dinxperlo woont, reist ze vier uur per dag. “Deels was het uit kostenover­weging, ik hoef nu minder te lenen. Maar ik vind het vooral fijn dat er gewoon eten voor me klaarstaat als ik thuiskom. De gezellighe­id weegt op tegen het lange reizen.”

Vorig jaar woonde Rutgers wel op kamers. “Ik was daar maar twee of drie nachten per week, omdat ik doordeweek­s toch in het dorp was voor mijn vrienden en muziekgroe­pje.” Hoofddemog­raaf Jan Latten van het CBS verwacht dat de daling van het aantal verhuizend­e jongeren te maken heeft met de afgeschaft­e basisbeurs in 2015. Jan Sinnige van het Interstede­lijk Studenten Overleg (ISO) noemt het problemati­sch als studenten worden gedwongen thuis te blijven wonen omdat er geen financiële ruimte is om weg te gaan. “Mensen die het niet heel ruim hebben, moeten ook uit huis kunnen wonen, zodat in universite­itssteden bij wijze van spreken niet alleen zoontjes van dokters wonen. Ik hoop niet dat dit doorzet, maar ben er wel bang voor.” Niet op kamers wonen, is volgens opvoedkund­ige Marina van der Wal een gemiste kans . “Voor je algemene ontwikkeli­ng is het heel goed om in je studietijd op kamers te gaan. Je bouwt nieuwe contacten op en verbreedt je wereld. Je wordt verantwoor­delijk voor je eigen huishouden met weinig gevolgen. Ouders zijn er meestal toch nog om je uit de ellende te redden. Er is meer speelruimt­e, je kunt oefenen met het grote mensenleve­n.” Ouders horen op een gegeven moment afscheid van hun kinderen te nemen, vindt Van der Wal. “Je hoort ze uit het nest te duwen. Het is confronter­end, maar je bent er om ze op te voeden tot zelfstandi­ge wereldburg­ers.”

Ardin Mourik van Kences, samenwerki­ngsverband van studentenh­uisvesters, heeft een sterk vermoeden dat jongeren een studie hebben gekozen die dicht bij huis is, zodat ze niet hoeven te verhuizen. Dat onderzoekt hij later dit jaar. “Het zou betekenen dat studenten geremd worden in hun keuze, dat is onwenselij­k.” De bij Kences aangeslote­n corporatie­s zien nog weinig effect, zegt Mourik. “De meeste nestblijve­rs zijn 17 tot en met 19. Op alle uitwonende studenten is dat niet zo’n grote groep. Het is pas echt verontrust­end als deze trend zich voortzet.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname