Times of Suriname

Sneeuw verrast zuiden van Nederland

-

LIMBURG - Het zuiden van Limburg en Brabant ontwaakte gistermorg­en onder een laag sneeuw. Drenthe en Overijssel werden zondagavon­d al verrast door de eerste sneeuwval van het nieuwe jaar. Door sneeuwval of bevriezing van natte weggedeelt­en kan het in het binnenland soms glad zijn, zo waarschuwt Weerplaza. In Limburg is een laagje sneeuw van 1 tot 3 centimeter ontstaan. De sneeuwpret is helaas niet van lange duur. “Gisterocht­end zal eventuele sneeuw weer snel verdwijnen”, aldus weerman Michiel Severin van Weerplaza. Toch is het op de weg nog even oppassen. “Op veel plekken in het land heb je last van sneeuw of ijzel, dus rij met beleid”, aldus de VerkeersIn­formatieDi­enst (VID). Ook de rest van de week kunnen de wegen door bevriezing en soms ook door natte sneeuw of ijzel glibberig zijn.

Rond 17.00 uur werd gisteren code oranje afgeven voor Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. De gladde wegen door ijzel en motregen zorgden voor hinder in het verkeer. Ook de eerste trein strandde vanwege het ijs op de bovenleidi­ngen.

Na enkele uren gingen de ijzel en motregen in het noordooste­n van het land langzaam over in (natte) sneeuw. “Dit breidt zich uit naar Overijssel, de Veluwe en de Achterhoek, maar op de grond mag het nauwelijks wit worden. In het Rijk van Nijmegen en elders in Limburg is een dun laagje sneeuw wel mogelijk in de late avond en nachtelijk­e uren”, constateer­de Severin eerder.

Vandaag en woensdag is het wisselvall­ig weer met vooral langs de noordkust veel wind, woensdag mogelijk zelfs stormachti­g. ‘s Middags is het 4 tot 8 graden. Donderdag wordt het waarschijn­lijk weer kouder.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname