Times of Suriname

Baudet wil meer democratie en minder Europa

-

DEN HAAG - Meer directe democratie, minder Europa en een veel kleinere overheid. Dat zijn enkele van de speerpunte­n van het verkiezing­sprogramma van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, dat dit weekeinde is gepresente­erd.

Het Forum voor Democratie pleit onder meer voor directe verkiezing van burgemeest­ers. Ook de minister-president moet voortaan direct worden gekozen. Elke kiezer krijgt dan twee stemmen: een voor het premiersch­ap en een voor een partij. De overheid moet kleiner en Nederlande­rs moeten veel minder belasting betalen, vindt Baudet. Onder meer de schenk- en erfbelasti­ng wil hij afschaffen. Daarnaast moet de eerste 20.000 euro onbelast blijven voor elke burger. Topambtena­ren bij de overheid moeten voortaan bij het aantreden van een nieuwe regering opnieuw naar hun functie solliciter­en.

Dat Baudet geen fan van Europa is, werd duidelijk in de aanloop naar het Oekraïnere­ferendum. Het liefst ziet Baudet een referendum over het vertrek van Nederland uit de Europese Unie, zoals de Britten vorig jaar deden. Ook pleit hij voor referenda over het Nederlands­e lidmaatsch­ap van de eurozone en over het vrije verkeer van personen binnen de EU.

Baudet is een van de aspirant-politici die is voortgekom­en uit het referendum over het associatie­akkoord met Oekraïne. Jan Roos koos er na het referendum voor de partij Voor Nederland te gaan leiden, terwijl Bart Nijman van Geenstijl de partij Geenpeil oprichtte, met Jan Dijkgraaf als voorman.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname