Times of Suriname

Islamitisc­he Staat eist aanslag nachtclub Istanbul op

-

TURKIJE - Terreurgro­ep Islamitisc­he Staat heeft de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul opgeëist. Bij de aanslag tijdens Oud en Nieuw kwamen tenminste 39 mensen om en raakten 65 mensen gewond. De politie is nog steeds op zoek naar de dader. IS spreekt in een verklaring van een ‘gezegende operatie tegen de beschermer van het kruis, Turkije’. “Een heldhaftig­e soldaat van het kalifaat heeft een slag geslagen tegen een van de bekendste nachtclubs waar de christenen deze feestdag van de afvalligen vieren.” De VN-Veiligheid­sraad heeft de aanslag scherp veroordeel­d en spreekt van een afschuweli­jke en barbaarse daad. “Geen enkele terroristi­sche of criminele daad is te rechtvaard­igen, ongeacht de motivering”, aldus de raad. In de luxueuze en populaire discotheek Reina in de wijk Ortakoy aan de Europese kant van de Bosporus vond zaterdagna­cht een nieuwjaars­feest plaats toen om 1.15 uur buiten een politieage­nt en een burger werden doodgescho­ten. Nadat de dader binnen was gedrongen begon hij lukraak om zich heen te schieten. 4 van de 39 omgekomen slachtoffe­rs zijn nog niet geidentifi­ceerd. De slachtoffe­rs zijn 25 mannen en 14 vrouwen. Onder de geïdentifi­ceerden zijn 11 Turken en 24 buitenland­ers. Er zijn slachtoffe­rs uit Saoedi-Arabië, Irak, Israël, België, Marokko, Libanon, Libië en India. Hoewel de aanslag pas gistermorg­en is opgeëist, ging de verdenking al uit naar IS. The New York Times verwees naar de recente oproepen van de aan IS gelieerde Nashir Media Foundation om in de vakantiepe­riode terreur en bloedbaden aan te richten. Jihadi’s zouden met illustrati­es van onder meer een bebloede wegrennend­e kerstman zijn opgeroepen aanslagen te plegen op clubs, markten, bioscopen en zelfs ziekenhuiz­en. ‘Verander hun feesten in begrafenis­sen’, zo zou een van de teksten hebben geluid.

De politie heeft de omgeving afgezet en maakt jacht op de schutter. Volgens de gouverneur van Istanbul, Vasip Sahin was er één schutter en het gaat om een terroristi­sche aanslag. Eerder maakten Turkse media nog melding van meerdere schutters. Ook werd bericht dat de schutter verkleed was als kerstman. Op beveiligin­gsbeelden is echter te zien dat de man in het zwart was gekleed. Hij droeg wel een kerstmuts tijdens een deel van de aanval.

De Turkse president Erdogan heeft in een verklaring gezegd dat Turkije zijn strijd tegen terrorisme voortzet en vastbeslot­en is te doen wat nodig is om de rust en veiligheid van burgers te waarborgen. “Als natie zullen we tot het eind toe vechten tegen niet alleen gewapende aanvallen van terroriste­n en hun handlanger­s, maar ook tegen hun economisch­e, politieke en sociale aanvallen.”

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Er wonen 14 miljoen mensen. In Istanbul en in de hoofdstad Ankara werden in 2016 verschille­nde aanslagen gepleegd door Islamitisc­he Staat (IS) en Koerdische rebellen. Daarbij kwamen meer dan 180 mensen om het leven.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Bij een gewapende aanval in een nachtclub in Istanbul zijn in de nacht van zaterdag 31 december op zondag 1 januari tientallen doden en gewonden gevallen. (NU.nl)
Bij een gewapende aanval in een nachtclub in Istanbul zijn in de nacht van zaterdag 31 december op zondag 1 januari tientallen doden en gewonden gevallen. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname