Times of Suriname

Frankrijk verwijt Rusland wapenstils­tand in Syrië te schenden

-

FRANKRIJK - Frankrijk verwijt Rusland het door president Poetin afgekondig­de staakt-het-vuren te schenden. Premier Bernard Cazeneuve riep de Russen in een interview op te stoppen met ‘dodelijke militaire operaties’ en zei dat Frankrijk alles veroordeel­t wat kan bijdragen aan ‘een voortzetti­ng van de strijd’. Cazeneuve maakte niet duidelijk om welke militaire operaties het gaat. Zijn woorden volgden na een onrustig weekend in verschille­nde delen van Syrië. Russische gevechtsvl­iegtuigen vielen IS-doelen aan in Dayr Kak, 8 kilometer ten zuidwesten van het IS-bolwerk al-Bab. Daarbij zouden volgens Turkije 22 militanten zijn omgekomen.

Ook de Turkse luchtmacht viel doelen in de regio aan. De Turken zijn al vier maanden bezig met een operatie in de grensregio. Hun doel is tweeledig: IS verdrijven en de opmars van Koerdische strijders stuiten.

Over het bestand, dat onder leiding van Rusland en Turkije tot stand is gekomen, bestaat onduidelij­kheid tussen de strijdende partijen. Volgens het Syrische leger is de rebellengr­oep Jabhat Fatah al-Sham, voorheen bekend als het aan al-Qaida gelieerde al-Nusra, uitgeslote­n van het staakt-hetvuren. De rebellen beweren juist dat Jabhat Fatah al-Sham hier wel deel van uitmaakt en dus niet aangevalle­n mag worden. De partijen zijn het er wel over eens dat de strijd tegen terreurgro­ep IS voortgezet mag worden.

Rebellen dreigden zaterdag het bestand te ontbinden als regeringst­roepen niet ophouden met het bestoken van Jabhat Fatah al-Sham in Wadi Barada, een bergachtig­e regio in de buurt van de hoofdstad Damascus. Het Syrische leger voert al meer dan een week luchtaanva­llen uit op het gebied in een poging de rebellen daar te verdrijven. Volgens het Syrische leger zijn sinds zaterdag 1.300 burgers vanuit Wadi Barada overgebrac­ht naar veiliger gebied.

De aanvallen op Wadi Baradi hebben ook gevolgen voor de watertoevo­er naar de hoofdstad Damascus. Een waterbron en een waterverwe­rkingsbedr­ijf zijn door de aanvallen geraakt, waardoor de hoofdstad al ruim twee weken kampt met een watertekor­t. De regering beschuldig­t de rebellen ervan het water te hebben vervuild met brandstof.

Ook in de door de regering gecontrole­erde havenstad Tartous was het afgelopen weekend onrustig. Twee zelfmoordt­erroristen bliezen zichzelf op tijdens de nieuwjaars­viering op de boulevard. Ze doodden twee veiligheid­sagenten die de mannen benaderden omdat ze zich verdacht gedroegen. De Franse premier Cazeneuve sprak de hoop uit dat het staakt-het-vuren stand zal houden door gesprekken tussen de afzonderli­jke Syrische troepen. Later deze maand staan er vredesgesp­rekken op het programma in de Kazachse hoofdstad Astana. De Verenigde Staten en de Verenigde Naties zijn uitgeslote­n van de gesprekken.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Deze vrouw lijdt onder het conflict tussen Israel en Palestina. (Your News Wire)
Deze vrouw lijdt onder het conflict tussen Israel en Palestina. (Your News Wire)
 ??  ?? In alle vroegte is een 38-jarige Syriër opgepakt in zijn woning in de Duitse stad Saarbrücke­n. (The Independen­t)
In alle vroegte is een 38-jarige Syriër opgepakt in zijn woning in de Duitse stad Saarbrücke­n. (The Independen­t)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname