Times of Suriname

Denemarken pakt dochter van Zuid-Koreaanse ‘Raspoetin’ op

-

ZUID-KOREA - De Deense politie heeft Chung Yoo-ra opgepakt. Zij is de dochter van Choi Soon-sil, een vriendin van de omstreden president Park Geun-hye van ZuidKorea. Een Zuid-Koreaanse rechtbank vaardigde onlangs een arrestatie­bevel uit voor Chung, onder meer omdat ze wordt verdacht van belemmerin­g van de rechtsgang.

Het vermoeden bestond dat Chung in Duitsland zat omdat ze daar eerder trainde als paardrijds­ter, maar een ZuidKoreaa­nse omroep meldde maandag dat Chung in Denemarken is gearrestee­rd. Haar moeder Choi speelt een hoofdrol in het schandaal rond president Park, die afzetting boven het hoofd hangt. Park kan vanwege haar presidenti­ële immuniteit niet vervolgd worden.

Dochter Chung werd in Aalborg opgepakt omdat ze illegaal in Denemarken zou verblijven. Bij de arrestatie werden ook drie anderen gearrestee­rd, onder wie een baby. Chung wordt waarschijn­lijk uitgelever­d aan Zuid-Korea. Het land had een opsporings­bericht voor haar ingediend bij Interpol, omdat Chung geen gehoor gaf aan een oproep om verklaring­en af te leggen. In oktober lekte uit dat Choi, de moeder van Chung en een oude vriendin van president Park, op allerlei terreinen invloed had, van Parks kledingkeu­ze tot de inhoud van internatio­nale toespraken. De openbare aanklager, die snel een onderzoek begon, concludeer­de daarnaast dat Choi en Park samenspand­en om bedrijven te dwingen miljoenen te doneren aan twee vage stichtinge­n. President Park doorbrak zondag een maandlange stilte met een verklaring waarin ze alle verdenking­en van corruptie verzonnen noemt. (de Volkskrean­t)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname