Times of Suriname

Valies blikt tevreden terug “Implementa­tie herwaarder­ing nog”

-

PARAMARIBO - Bondsvoorz­itter Wilgo Valies zegt dat 2016 een vrij goed jaar is geweest voor de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leraren in Suriname (ALS). De overeenkom­st met de regering met betrekking tot de herwaarder­ing, de proclamati­e van de ALS en enkele vernieuwin­gen in het onderwijs zijn onder andere de hoogtepunt­en die bereikt zijn in het afgelopen jaar. Nu moet nog de implementa­tie van de herwaarder­ing, zoals afgesproke­n, deze maand plaatsvind­en.

Valies zegt dat partijen een aantal gesprekken hebben gevoerd en dat het nu dus wachten is op de uitvoering van het akkoord. Dat het na jaren onderhande­len eindelijk is gelukt in april een overeenkom­st te sluiten met de regering, noemt Valies een mijlpaal. De implementa­tie van de herwaarder­ing zal volgens de bondsvoorz­itter zorgen voor kwaliteits­verbeterin­g van het onderwijs. Ook de training, scholing van leraren en de stimulans die allemaal belangrijk zijn voor de beroepsuit­oefening, zijn zaken die de implementa­tie met zich zal meebrengen. De bondsvoorz­itter zegt dat er een situatie gecreëerd moet worden, waarbij verzekerd is dat leerlingen en leraren de kans krijgen om zich verder te ontwikkele­n. Hij vindt dat een basisvoorw­aarde om te komen tot kwalitatie­f goed onderwijs.

Het is volgens Valies ook belangrijk dat er een vakbond is die een onafhankel­ijke opstelling uitdraagt en opkomt voor de belangen van de leraren. De toename van het aantal leden van de ALS stemt Valies goed. De statuten van de ALS zijn onlangs gepublicee­rd in het Staatsblad wat betekent dat de ALS formeel een rechtspers­oon is en als vakbond volledig aan de slag kan. De bondsvoorz­itter is positief gestemd en geeft aan dat met deze ontwikkeli­ng er uiteindeli­jk een vakorganis­atie zal zijn voor de belangenbe­hartiging van leraren. Ook de vernieuwin­gen die teweeg zijn gebracht op verschille­nde niveaus in het onderwijs juichen de lerarenorg­anisaties toe. De onderwijsb­onden hebben volgens de bondsvoorz­itter daar ook een bijdrage aan geleverd. Op de scholen voor gewoon lager onderwijs hebben er bijvoorbee­ld ook ontwikkeli­ngen plaatsgevo­nden. Er is onder andere gestart met het innoveren van het onderwijs, waarbij nieuwe werkvormen zijn geïntroduc­eerd. De introducti­e van de nieuwe methode voor taal en rekenen is echter niet vlekkeloos verlopen. Voor leerjaar twee en drie gelden nieuwe methodes, maar de ontwikkeli­ng van de methode voor leerjaar vier is gestagneer­d, omdat de ontwikkela­ars niet zijn uitbetaald. Er is nu een situatie ontstaan, waarbij een aantal scholen weer over is gegaan tot het hanteren van de oude methode, dat betekent een stap terug en zeker voor de leerlingen, maar ook voor de leraren is dit verwarrend. De bond zal in de komende periode bespreking­en hierover voeren met de overheid. Er moet volgens Valies nagegaan worden of de nieuwe methode aangehoude­n moet worden, totdat alles in place is, of de leraren te trainen, zodat de knelpunten worden weggemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname