Times of Suriname

Meer dan 160.000 voertuigen herkeurd

-

PARAMARIBO - Uit de statistiek­en van de Stichting Herkeuring­en Motorrij- en voertuigen blijkt dat vorig jaar 162.166 voertuigen zijn herkeurd. Eloa van der Hilst, voorzitter van het bestuur van zegt aan de krant dat het in januari ging om 15048 voertuigen, februari 13367, maart 13651, april 12364, mei 11858, juni 12683, juli 13666, augustus 16813, september 14534, oktober 13010, november 13153 en december 12019.

Van der Hilst zegt dat het haar missie is dat bestuurder­s hun motorrijtu­igen tijdig laten herkeuren. Ze wil daarom deze maand nog een applicatie laten ontwikkele­n, zodat burgers worden geinformee­rd over het belang van het herkeuren. De uiteindeli­jke bedoeling is dat de mensen een melding krijgen wanneer ze hun voertuigen weer moeten brengen voor de herkeuring. Via de applicatie zal er ook sprake zijn van een verscherpt­e controle op keuringsin­stanties. De samenlevin­g kan hiervan gebruikmak­en om meldingen over herkeuring­en die niet op de juiste wijze plaatsvind­en, door te geven. Ze staat er ook bij stil dat haar ter ore is gekomen dat bestuurder­s soms een keuringsbe­wijs krijgen, zonder dat ze hun voertuig hebben laten herkeuren. Ze zal dit jaar hierop een scherpe controle laten doen. Volgens haar lijkt het alsof de auto dan herkeurd is, terwijl dat in werkelijkh­eid niet is gebeurd. Deze voertuigen kunnen voor verkeerson­gevallen zorgen.

Van der Hilst zegt dat er nog informatie via een televisiep­rogramma zal worden gegeven hoe de applicatie zal werken. Ze wil dat personen ook via de applicatie een afspraak kunnen maken met een keuringsin­stantie. Van der Hilst zegt dat alom bekendheid via de applicatie aan de samenlevin­g zal worden gegeven hoe de SHMS werkt en het belang van het herkeuren van een voertuig. Ze geeft verder aan dat controleur­s van de SHMS steekproev­en doen bij keuringsin­stanties. Er wordt nagegaan of alle apparaten werken en voldoen aan de wettelijke vereisten. In geval een apparaat niet goed functionee­rt, krijgt de keuringsin­stantie de gelegenhei­d om dit te herstellen. Indien de herkeuring niet op de juiste wijze geschiedt, volgen er maatregele­n tegen de keuringsin­stanties. Van der Hilst zegt dat vorig jaar tegen drie tot vier keuringsin­stanties maatregele­n zijn getroffen die varieerden van gesprekken tot het opschorten van de keuringsbe­voegdheid. Volgens haar is vorig jaar verder structuur gebracht in het herkeuring­sgebeuren in Suriname. Er zijn trainingen verzorgd voor keurmeeste­rs, alle wettelijke regelingen met betrekking tot het herkeuren zijn gescreend en er zijn hieromtren­t voorstelle­n gedaan. Verder waren er workshops met keuringsin­stanties en het aantal controleur­s is verhoogd. Ook is een refreshmen­t training verzorgd voor de controleur­s. Er is voorts een trainingsr­eglement geschreven door het bestuur van de SHMS samen en de directeur. Van der Hilst zegt dat het herkeuren een momentopna­me is. Volgens haar kan het zijn dat een auto goed herkeurd is, maar na enkele dagen kan iets daarvan kapotgaan. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname