Times of Suriname

Aantal inwoners Nederland vorig jaar fors gestegen

-

DEN HAAG Het inwonertal van Nederland is vorig jaar opeens opvallend hard gegroeid. Volgens het CBS kwamen er in 2016 bijna 111.000 Nederlande­rs bij. Dat zijn er veel meer dan in 2015. Toen kwamen er 78.000 bij.

Volgens het onderzoeks­instituut heeft de groei vooral met migratie te maken. Dan gaat het niet alleen om de veelbespro­ken vluchtelin­genstroom uit onder andere Syrië en landen in Afrika, maar ook om arbeidsmig­ranten uit Duitsland, België en Groot Brittannië. De groei is sinds het begin van deze eeuw niet zo hoog geweest.

In lijn met de trend van de afgelopen jaren is het vooral de bevolking van de vier grote steden die almaar groter wordt. Dat komt niet alleen door migratie, maar ook omdat het aantal geboortes daar hoger is dan het aantal sterfgeval­len. Amsterdam kreeg er vorig jaar vijftiendu­izend nieuwe mensen bij en telt als grootste stad van Nederland inmiddels bijna 850.000 bewoners. Rotterdam kreeg er vorig jaar ruim achtduizen­d bewoners bij, en Den Haag en Utrecht vierduizen­d.

Ook kleinere gemeenten met veel nieuwbouw dijden uit. Dan gaat het bijvoorbee­ld om plaatsen als Blaricum, Rijswijk, Zoeterwoud­e, Beemster, Bloemendaa­l, Bunnik en Landsmeer. Gemeenten als Noordenvel­d en Steenberge­n met grote asielzoeke­rscentra groeiden vooral omdat er veel migranten naartoe trokken.

Net als vorige jaren kregen vooral de provincies Groningen, Drenthe en Limburg te maken met krimp. Volgens het CBS hebben in totaal 83 van de 390 gemeenten een afnemend aantal inwoners. Dat komt niet alleen door de vergrijzin­g; er trekken ook verhouding­sgewijs veel jongeren weg.

Nederland telt inmiddels 17,1 miljoen inwoners en de groei is volgens het CBS de komende tijd niet te stuiten. Al over vijf jaar in januari 2022 zal het bevolkings­aantal waarschijn­lijk op 17,5 miljoen uitkomen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname