Times of Suriname

Problemen in de Maas houden nog weken aan

-

AMSTERDAM - De stremming van de Maas nabij Grave zal nog wekenlang voor problemen zorgen. Dat voorspelde het Bureau Voorlichti­ng Binnenvaar­t (BVB) gisteren. Daarbij is nog niet duidelijk wie uiteindeli­jk voor de schade zal opdraaien.

Het vervoer moet door. Dat is het grootste vraagstuk dat nu moet worden opgelost”, aldus het BVB. “Waar uiteindeli­jk de rekening komt te liggen, is een complex vraagstuk waar brancheorg­anisaties en tussenpers­onen zich later over mogen buigen.”

Dagelijks passeren volgens het BVB zo’n 75 tot 100 schepen de sluizen in de Maas. Dat komt neer op 1800 tot 2000 vrachtwage­nladingen per dag. Veel bedrijven worden door de stremming op kosten gejaagd, doordat schepen moeten omvaren. Dat kan tot wel 48 uur aan vertraging leiden, onder meer door langere wachttijde­n bij sluizen in de alternatie­ve vaarroute in België. Ook komen bedrijven in de problemen nu ze door de lage waterstand in het geheel van vaarroutes zijn afgesneden.

Een paar jaar geleden was de Rijn in Duitsland wekenlang gestremd doordat een gekapseisd­e tanker de vaarroute blokkeerde. Dat zorgde voor een economisch­e schade van 50 miljoen euro. Het grote verschil tussen de problemen destijds en die van nu is dat er voor de Maas wel alternatie­ve vaarroutes zijn. Rijkswater­staat adviseerde eerder al om schadeclai­ms als gevolg van de beschadigi­ng van de stuw bij Grave voor te leggen aan zowel de verzekeraa­r van het schip dat de schade heeft veroorzaak­t, als aan de door die verzekeraa­r ingeschake­lde expert. Claims kunnen niet bij Rijkswater­staat worden ingediend.

Rijkswater­staat denkt dat de waterstand in het MaasWaalka­naal bij Nijmegen tegen het weekeinde zover is gestegen dat er weer beperkt scheepvaar­tverkeer mogelijk is. Sinds maandagavo­nd zorgen noodpompen op de oude sluis bij het Gelderse Heumen voor de aanvoer van Maaswater naar het kanaal. Het waterpeil was daardoor dinsdagmor­gen al iets verhoogd, aldus een woordvoers­ter van de dienst.

(De Telegraaf/ foto: rgcdn.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname