Times of Suriname

IAAF stelt richtlijne­n op voor deelname Russische atleten

-

ATLETIEK - Russische atleten kunnen weer voorzichti­g aan deelname aan internatio­nale wedstrijde­n denken. De internatio­nale atletiekbo­nd IAAF heeft gisteren richtlijne­n gepresente­erd waaraan ze moeten voldoen om als neutraal atleet te mogen sporten. Zo moeten ze aantonen dat ze niet betrokken zijn geweest bij dopingprak­tijken van de Russische bond. Verder moeten de atleten kunnen aantonen dat niemand uit hun begeleidin­gsteam een dopingverl­eden heeft en zij moeten zich door een onafhankel­ijke organisati­e laten testen. Daartoe heeft de IAAF al een testprogra­mma opgericht, de IRTP. Daar doen nu vijftig Russische atleten aan mee en dat worden er binnenkort meer dan zestig. Deelname aan dat testprogra­mma is echter niet voldoende. De IAAF kijkt ook onder meer naar het bewijs uit het McLarenrap­port.

“We blijven manieren vinden om parallelle en geloofwaar­dige testsystem­en te creëren voor Russische atleten’’, verklaart IAAFvoorzi­tter Sebastian Coe. “De Russische atleten zijn in de kou gezet door een systeem dat hen had moeten beschermen.’’ Aanvragen van atleten worden behandeld door het Doping Review Board van de IAAF. Als een atleet weer aan internatio­nale wedstrijde­n mag deelnemen als neutraal atleet, betekent dat nog niet dat hij of zij ook wordt toegelaten. “Uitnodigin­gen om aan eendaagse evenemente­n deel te nemen worden door de organisato­ren vergeven’’, stelt de IAAF

Russische atleten zijn sinds november 2015 uitgeslote­n van internatio­nale deelname vanwege bewezen systematis­ch dopinggebr­uik, waardoor er geen Russische atleten deelnamen aan de Olympische Spelen. Alleen versprings­ter Daria Klisjina mocht wel meedoen aangezien zij al jaren in de Verenigde Staten woont en daar ook haar dopingtest­s onderging. (Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname