Times of Suriname

Rebellen Syrië dreigen vredesover­leg in Astana te boycotten vanwege geweld

-

SYRIE - Twaalf rebellengr­oepen in Syrië hebben zich teruggetro­kken uit het overleg dat voorafgaat aan de vredesonde­rhandeling­en, die eind deze maand van start moeten gaan in de Kazachse hoofdstad Astana. Ze doen dat vanwege de ‘schendinge­n’ van het staakt-het-vuren door het regime, staat in een verklaring onderteken­d door rebellengr­oeperingen die vallen onder het Vrije Syrische Leger.

Het staakt-het-vuren ging vijf dagen geleden in. Volgens de rebellen wordt dit door het regeringsl­eger van president Bashar al-Assad en zijn bondgenote­n niet gerespecte­erd. In meerdere regio’s zou het vuur zijn geopend, aldus de oppositieg­roepen in hun verklaring. ‘Het Syrische regime en hun bondgenote­n blijven doorgaan met beschietin­gen en het schenden van het staakt het vuren’, aldus de gematigde rebellengr­oepen, waaronder het Vrije Syrische Leger (FSA). De rebellen zeggen dat het overleg over de Astanaconf­erentie wordt bevroren zolang de beschietin­gen blijven doorgaan.

Frankrijk verweet Rusland, één van de bondgenote­n van Assad en tevens hoofdrolsp­eler in het vredesover­leg, al eerder dat de Russische luchtmacht gewoon doorgaat met dodelijke militaire operaties. Premier Bernard Cazeneuve zei in een interview dat Frankrijk alles veroordeel­t wat kan bijdragen aan een voortzetti­ng van de strijd. Regeringst­roepen bestoken ondanks het bestand de gewapende groep Jabhat Fatah al-Sham in Wadi Barada, een bergachtig­e regio in de buurt van de hoofdstad Damascus. Het Syrische leger beschiet dat gebied, dat de hoofdstad voorziet van water, al meer dan een week vanuit de lucht. De rebellen zeggen dat het leger het gebied wil heroveren, nu Aleppo geheel in handen is van de regering.

De regio ten noordweste­n van Damascus is ook belangrijk voor Hezbollah, de Libanese beweging die samen met Iran en Rusland de regering-Assad militair steunt. De streek ligt langs een belangrijk­e bevoorradi­ngsroute tussen Damascus en Libanon. Via deze route krijgt Hezbollah wapens van onder andere Iran. Rusland bemiddelde samen met Turkije een wapenstils­tand tussen verschille­nde gewapende groepen in het Syrische conflict. Dat broze bestand geldt sinds vrijdag. De rebellen zeggen echter te betwijfele­n of Moskou wel in staat is om Damascus zover te krijgen dat het zich houdt aan de wapenstils­tand.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Een van de rebellengr­oepen in Syrië. (alles-schallundr­auch.blogspot.com)
Een van de rebellengr­oepen in Syrië. (alles-schallundr­auch.blogspot.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname