Times of Suriname

Somohardjo staat helemaal alleen

-

PARAMARIBO - Oppositiel­eider Paul Somohardjo (PL) staat vrijwel alleen in zijn oproep aan de rest van de oppositie om het mandaat terug te geven aan het volk en te bedanken als leden van De Nationale Assemblee. Het voorstel heeft in ieder geval vooralsnog geen ingang gevonden bij de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP); de trekkers van het oppositieb­lok. Volgens deze partijen zal er een goed uitgewerkt programma moeten zijn van het natraject.

Tussen de NPS en VHP zijn in ieder geval geen formele gesprekken geweest over dit vraagstuk. Algemene Bevrijding­sen Ontwikkeli­ngspartij (ABOP) heeft daar niet veel over te zeggen, terwijl Democratie en Ontwikkeli­ng in Eenheid (DOE) juist vindt dat nu niet het moment is om het mandaat terug te geven aan het volk.

“Je kunt niet gewoon patsboem zeggen dat jij je mandaat teruggeeft. Wat zal nadien dan moeten gebeuren”, zegt een politieke topper van de VHP aan de krant. Zowel de NPS als de VHP heeft een luisterend oor voor Somohardjo, maar dan zal hij met een alternatie­f moeten komen om de samenlevin­g toch effectief bij te staan in deze periode van crisis.

DOE-voorzitter Carl Breeveld heeft een uitgesprok­en mening over het voorstel van Somohardjo dat voor een groot deel overeenkom­t met de gevoelens bij de NPS en VHP. “Ik denk dat als het volk ons heeft geplaatst om daar onze stem te laten horen, dan moeten wij onze stem daar laten horen. Ik vind niet dat de situatie van dien aard is dat je juist een stap terugneemt. Je zult juist nu je punt moeten blijven maken”, vindt Breeveld.

Hij wijst erop dat parlementa­riërs voor vijf jaar zijn gekozen om het beleid van de regering kritisch te begeleiden en wetten te maken en ze zullen zich daaraan moeten houden. “Ik heb eerlijk gezegd niet helder begrepen waarom meneer Somohardjo met dit voorstel komt. Ik denk niet dat terugtrede­n nu een optie is”, aldus Breeveld.

BC

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname