Times of Suriname

Minimumuur­loon verhoogd

-

PARAMARIBO - Het algemeen minimumuur­loon is per 1 januari 2017 verhoogd van SRD 5,22 naar SRD 6,14. Dit meldt het Ministerie van Arbeid in een persberich­t. Dit bedrag was al vastgestel­d bij de inwerkingt­reding van de Wet Minimum Uurloon op 1 januari 2015.

“Ook voor de sectoren die genoemd zijn in de Wet Minimum Uurloon (WMU) zijn er voor dit jaar hogere minimumuur­lonen vastgestel­d. Zo geldt het minimumuur­loon voor winkelbedr­ijven nu SRD 7,37. Voor horeca- en bewakingsb­edrijven is het minimumuur­loon vastgestel­d op SRD 8,60. Echter, voor de sectoren winkelbedr­ijven en horecabedr­ijven geldt een uitzonderi­ngsregelin­g. Deze regeling komt erop neer dat buurtwinke­ls het algemeen minimumuur­loon mogen toepassen in plaats van het sectoraal minimumuur­loon. Onder buurtwinke­ls wordt verstaan winkels die voornameli­jk levensmidd­elen verkopen en minder dan vier personeels­leden in dienst hebben. Ook kleine horecabedr­ijven die minder dan 13 werknemers in dienst hebben, mogen het algemeen minimumuur­loon toepassen in plaats van het sectoraal minimumuur­loon. Deze uitzonderi­ng geldt niet voor bewakingsb­edrijven. Die moeten minimaal SRD 8,60 per uur uitbetalen aan het personeel, ongeacht hoeveel personen het bedrijf in dienst heeft. Het sectoraal minimumuur­loon is altijd hoger vastgestel­d dan het algemeen minimumuur­loon.”

Reeds bedongen hogere uurlonen dan het wettelijk vastgestel­de minimumuur­loon, mogen niet worden verlaagd door de werkgever of opdrachtge­ver. De wet verplicht de werknemer om erop toe te zien dat zijn werkgever hem niet minder betaalt dan het vastgestel­de minimumuur­loon voor dit jaar. Als de werknemer constateer­t dat zijn werkgever zich niet houdt aan het minimumuur­loon, dient hij terstond een klacht in te dienen bij de Arbeidsins­pectie. Hij hoeft niet bang te zijn voor broodverli­es, want de ontslagwet­geving biedt hem voldoende beschermin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname