Times of Suriname

Maduro benoemt snel vervanger in geval hij wordt afgezet

-

VENEZUELA - De Venezolaan­se president Nicolas Maduro heeft woensdag de gouverneur van de staat Aragua benoemd tot zijn vicepresid­ent. Tareck El Aissami zal Maduro vervangen mocht de president in 2017 worden afgezet, zoals de oppositie wil.

“Ik heb kameraad Tareck El Aissami benoemd tot vicepresid­ent van de Republiek in de periode 2017-2018, met zijn jeugdighei­d, zijn ervaring, zijn betrokkenh­eid en zijn moed”, aldus Maduro tijdens een bijeenkoms­t met zijn regering die door de openbare omroep werd uitgezonde­n. De advocaat El Aissami, een van de meest invloedrij­ke leiders van de socialisti­sche partij, zal de 70-jarige Aristobulo Isturiz vervangen, in het kader van een herschikki­ng van de regering die volgens Maduro cruciaal is.

“2017 is het eerste jaar van het herstel, en van de uitbreidin­g van de Bolivariaa­nse revolutie op alle vlakken: moreel, economisch, politiek en internatio­nal”, aldus Maduro, wiens mandaat officieel in 2019 afloopt. De rechtse oppositie in Venezuela, die sinds de verkiezing­en van 2015 de meerderhei­d heeft in het parlement, hoopt echter dat Maduro vroegtijdi­g vertrekt, en is een procedure gestart om de president af te zetten. Die werd in 2016 echter opgeschort door de verkiezing­sautoritei­ten omdat er fraude zou zijn gepleegd bij het verzamelen van de handtekeni­ngen die nodig zijn om een referendum te organisere­n.

De oppositie beschuldig­t de verkiezing­sautoritei­ten ervan onder één hoedje te spelen met Maduro en het proces opzettelij­k te vertragen. Voor de oppositie is het echter belangrijk om voor 10 januari 2017 een referendum te organisere­n, want wanneer de bevolking dan zou stemmen voor de afzetting van Maduro, komen er nieuwe verkiezing­en. Bij hetzelfde resultaat na die datum is dat niet het geval, en wordt Maduro vervangen door de vicepresid­ent tot aan het einde van zijn mandaat in 2019.

Volgens de oppositie is Maduro verantwoor­delijk voor de zware economisch­e crisis en de schaarste in levensmidd­elen, die geleid hebben tot gewelddadi­gheden en plundering­en in het land. Maduro beschuldig­t de oppositie er juist van de crisis in de hand te hebben gewerkt.

(de Volkskrant)

 ??  ??
 ??  ?? President Nicholas Maduro schudt zijn nieuwe vicepresid­ent Tareck El Aissami de hand. (Ad)
President Nicholas Maduro schudt zijn nieuwe vicepresid­ent Tareck El Aissami de hand. (Ad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname