Times of Suriname

Orionnevel geeft zijn geheimen prijs op nieuwe foto

-

De nieuwe foto onthult wat de nevel en zijn directe omgeving achter dikke wolken stof allemaal voor ons verborgen houden. Je ziet de bekende Orionnevel helemaal links op deze foto. De nevel maakt deel uit van de moleculair­e wolk Orion A. Dit is een reusachtig­e moleculair­e wolk die relatief dicht bij de aarde in de buurt staat: Orion A is zo’n 1350 lichtjaar van ons verwijderd. Orion A maakt op zijn beurt – samen met de moleculair­e wolk Orion B – weer deel uit van het Orion Molecular Cloud Complex.

Op de nieuwe foto is de reusachtig­e moleculair­e wolk in zijn geheel en in zeer hoge resolutie te zien. De foto is een montage van opnamen, gemaakt door de telescoop VISTA van de ESOsterren­wacht in Chili. Deze infraroodt­elescoop kijkt dwars door het stof van de moleculair­e wolk heen en onthult wat er achter dat stof allemaal schuilgaat. We zien bijvoorbee­ld tal van jonge sterren. Maar ook schijven van materie waaruit weer nieuwe sterren kunnen ontstaan en nevelflard­en die in verband kunnen worden gebracht met pasgeboren sterren en kleine sterrenhop­en.

Door diep in het stof van deze moleculair­e wolk te turen, hopen onderzoeke­rs meer te weten te komen over hoe sterren in dergelijke moleculair­e wolken tot stand komen. Ook hopen ze meer inzicht te krijgen in de ontwikkeli­ng van sterren van verschille­nde massa’s.

Tijdens het bestuderen van de Orion-regio hebben astronomen verschille­nde bekende objecten in detail bekeken. Maar ze hebben ook nieuwe objecten ontdekt, waaronder vijf potentiële jonge stellaire objecten en tien mogelijke clusters van sterrenste­lsels.

(Bron/ Foto: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname