Times of Suriname

Deel Ede zonder verwarming

-

EDE - Grote delen van de wijken Veldhuizen en Kernhem in Ede zaten gisterocht­end vroeg zonder verwarming en warm water. Dat komt volgens energielev­erancier Nuon doordat er een storing is in biomassace­ntrale Bio-energie De Vallei, die voor stadsverwa­rming zorgt in de wijken. Naar schatting zijn een kleine 2000 huishouden­s getroffen. Ook zwembad De Peppel is gesloten.

Nuon hoopte dat de storing rond het middaguur was verholpen, maar dat lukte niet. Hoe lang de storing nog zal aanhouden is onzeker, schreef Nuon op Twitter. Het bedrijf adviseerde gedupeerde­n de storingswe­bsite in de gaten te houden.

Volgens de beheerder van de biomassace­ntrale zit er een luchtbel in het warmteleid­ingnet. Die moet verdwijnen voordat de getroffen adressen weer verwarming krijgen.

“De storing begon in de nachtelijk­e uren en duurde langer dan vier uur. Daarom hebben de gebruikers van de stadsverwa­rming recht op een schadeverg­oeding”, aldus Nuon. Het bleef in Ede gisteren overdag vriezen.

In een biomassace­ntrale worden brandstoff­en met een biologisch­e oorsprong gebruikt voor het opwekken van energie. Deze duurzame energie wordt gebruikt voor de stadsverwa­rming in Ede. Door het verbranden van het afval worden grote vaten met water verwarmd. Dit warme water stroomt via een ondergrond­s leidingnet naar woonwijken en bedrijvent­erreinen.

(De Telegraaf/ foto: bioenergie­devallei.nl)

 ??  ?? Wijken in Ede zaten gisterocht­end zonder verwarming en warm water omdat er een storing was in biomassace­ntrale Bio-energie De Vallei.
Wijken in Ede zaten gisterocht­end zonder verwarming en warm water omdat er een storing was in biomassace­ntrale Bio-energie De Vallei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname