Times of Suriname

Klokkenlui­ders beschermd in Anticorrup­tiewet

-

PARAMARIBO - De Anticorrup­tiewet die momenteel onder de hamer ligt bij De Nationale Assemblee zal, voordat die goedgekeur­d wordt, veel verschille­n van het origineel ingediend ontwerp. Er zijn veel wijzigings­voorstelle­n alsook amendement­en gedaan door het parlement. Een van de opvallende wijziginge­n is de beschermin­g van klokkenlui­ders.

Corruptie is moeilijk in te dammen vanwege rancune tegen personen die hier melding van maken. In de Anticorrup­tiewet wordt gesproken van ‘de melder’. Klokkenlui­ders kunnen zich richten tot de nog op te zetten Corruptie Preventie Commissie, die volgens de wet een integer instituut zal moeten zijn. “Ten aanzien van de melder, alsmede degene die ten aanzien van een melding door de commissie wordt gehoord of informatie aan de commissie heeft verstrekt, wordt als gevolg van het te goeder trouw melden van een vermoeden van een misstand, geen besluit met nadelige gevolgen voor zijn rechtsposi­tie genomen”, staat er in de wet. Werkgevers, inclusief de overheid, mogen tegen de klokkenlui­der geen handelinge­n plegen die een nadelig karakter hebben. Hoe dit gemeten zal worden, is vooralsnog onduidelij­k en ook niet uitgewerkt in de wet. Ook de aard van een eventuele rancuneuze handeling is niet nader gedefiniee­rd.

De publieke functionar­issen die verplicht zijn hun vermogen, bezittinge­n en schulden te melden bij de CPC is verder uitgebreid naar onderdirec­teuren op departemen­ten en ambtenaren werkzaam bij de Dienst der Invoerrech­ten en Accijnzen. Eerder werd alleen melding gemaakt van leden van de regering, het parlement, de Staatsraad, de Rechterlij­ke Macht en de Rekenkamer. De procureurg­eneraal dient de op hem betrekking hebbende verplichte verklaring in bij de president.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname