Times of Suriname

VHP noemt uitvoering MOU belediging rechtsstaa­t

-

PARAMARIBO – “De Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) heeft met grote bezorgdhei­d kennisgeno­men van de ontwikkeli­ngen met betrekking tot de Afobakadam.

Zoals bekend werd er in 2015 een Memorandum of Understand­ing (MOU) tussen de regering en Alcoa getekend. Deze MOU was voor Suriname uitermate slecht. Zo slecht, dat zowel coalitie als oppositie gezamenlij­k deze MOU in De Nationale Assemblee (DNA) heeft verworpen”, zegt partijvoor­zitter Chandrikap­ersad Santokhi in een verklaring.

Santokhi geeft aan dat het parlement de regering had gevraagd, om nieuwe en betere onderhande­lingen te beginnen. Een belangrijk element was volgens hem daarbij dat het niet zo kon zijn dat Suriname tot eind 2019 nog 200 miljoen USD aan Suralco zou moeten betalen voor energie. Dit, terwijl conform de Brokopondo Overeenkom­st de Afobakadam Suriname rechtmatig toekomt. “Desondanks werd vorige week door de voorzitter van de onderhande­lingscommi­ssie verklaard dat de MOU gewoon wordt uitgevoerd. Deze schokkende uitspraak is niet door de regering gerectific­eerd. De vraag rijst vanwege welke belangen er geen gehoor is gegeven aan de wens van DNA. In ieder geval blijkt dat de regering zich niets aantrekt van het parlement. Dit is een ernstige belediging van de rechtsstaa­t en de samenlevin­g.” Santokhi vindt dat indien het MOU toch wordt uitgevoerd, Suriname ernstig zal worden benadeeld. De VHP-voorzitter roept president Desi Bouterse op om zo snel als mogelijk publiekeli­jk verantwoor­ding af te leggen over deze zaak. De VHP zal niet accepteren dat de regering het volk verder verarmt. “De VHP wenst dat de regering, in casu de president, het volk van Suriname informeert en niet de voorzitter van een commissie die met zijn verklaring voor grote onrust heeft gezorgd.”

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname