Times of Suriname

Weeshuis-toerist funest voor kind

-

AMSTERDAM - Touroperat­ors moeten excursies naar weeshuizen uit hun reisprogra­mma’s schrappen. De speciale vakantietr­ips doen de kinderen meer kwaad dan goed.

Dat stelt Better Care Network Netherland­s, een samenwerki­ngsverband van kinderrech­tenorganis­aties als Unicef en Defence for Children. Zeker negentien Nederlands­e reisaanbie­ders geven klanten de gelegenhei­d tijdens hun vakantie een kindertehu­is te bezoeken. Dat blijkt uit een inventaris­atie van Defence for Children onder de touroperat­ors die lid zijn van de ANVR. Deze reisbranch­eorganisat­ie gaat vanaf volgende week op de Vakantiebe­urs haar leden ontmoedige­n nog langer weeshuizen te bezoeken. “Zulke bezoekjes brengen voor de kindertehu­izen geld in het laatje. Maar de kinderen zijn er niet bij gebaat”, stelt coördinato­r Lotte Ghielen van Better Care Network. “Het geld dat goedbedoel­ende toeristen en reisorgani­saties meebrengen, houdt een onwenselij­k systeem van weeshuizen in stand. In Nepal en Cambodja groeit het aantal tehuizen zelfs door de vraag vanuit het toerisme.” Weeshuisei­genaren ronselen kinderen, vaak onder valse voorwendse­len, bij ouders die geen geld hebben voor eten en scholing. Ghielen: “Soms worden de omstandigh­eden in de tehuizen bewust slecht gehouden, zodat bezoekers geld inzamelen. Dat geld verdwijnt vaak in de zakken van de weeshuisei­genaren. Van 80 procent van de kinderen in zogenaamde weeshuizen zijn een of beide ouders nog in leven.”

Bij hun familie zijn kinderen volgens Better Care Network Netherland­s vrijwel altijd beter af. In tehuizen lopen ze het risico slachtoffe­r te worden van misbruik en kinderhand­el en kunnen hechtingsp­roblemen ontstaan. “Daar komt bij dat bezoekers de veilige omgeving verstoren”, zegt Ghielen. “Op schooltjes worden de lessen onderbroke­n als de kinderen steeds een liedje moeten zingen voor toeristen.” (AD/ Foto: projectnam­aste.nl)

 ??  ?? Kinderen bij een weeshuis op Java.
Kinderen bij een weeshuis op Java.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname