Times of Suriname

Agenten ervaren meer geweld op straat

-

DEN HAAG - Politieage­nten ervaren steeds meer verbaal en fysiek geweld op straat tijdens hun werk. Geweld zou aan de orde van de dag zijn en neemt ook in hevigheid toe. Dat blijkt uit een enquête onder 3500 politiemed­ewerkers door EenVandaag en drie politiebon­den. Agenten pleiten voor het gebruik van tasers en het invoeren van een speciaal tuchtrecht voor de politie.

Acht op de tien agenten stellen dat het verbale geweld toeneemt, volgens zeven op de tien neemt ook het fysieke geweld toe. De helft van de agenten die regelmatig op straat werkt, zegt zich daar minder veilig te voelen dan twee jaar geleden.

Velen geven aan dat zij op straat nu soms een stapje terug doen, terwijl ze juist zouden moeten ingrijpen

Ruim 80 procent van de ondervraag­de politiemed­ewerkers meent dat zij te weinig middelen tot hun beschikkin­g hebben om effectief op te treden tegen geweld. Het tekort aan middelen, mensen en bevoegdhed­en zorgt er volgens veel agenten voor dat het gezag van de politie wordt aangetast. Velen geven aan dat zij op straat nu soms een stapje terug doen, terwijl ze juist zouden moeten ingrijpen.

Aan het onderzoek deden bijna 3500 agenten mee, van wie er ongeveer 2500 zeiden regelmatig op straat te werken.

Politievak­bond ACP kwam eerder deze week met de resultaten van een andere enquête, onder 1700 agenten, over geweld tijdens de jaarwissel­ing. Donderdag zei korpschef Erik Akerboom dat de politie het gebruik van tasers en bodycams gaat testen, zodat die mogelijk zijn in te zetten tegen relschoppe­rs tijdens de jaarwissel­ing. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname