Times of Suriname

Maas-Waalkanaal weer gedeelteli­jk open na stuwongelu­k Grave

-

GRAVE - De scheepvaar­t op het Maas-Waalkanaal is gisterocht­end gedeelteli­jk hervat. Dat was dagenlang onmogelijk doordat het water te laag stond na een botsing van een schip met de stuw bij Grave. Door pompen van Rijswaters­taat is het waterpeil inmiddels weer gestegen.

Een Nederlands containers­chip is gistermorg­en om halfnegen als eerste door de sluis in het Maas-Waalkanaal de Waal bij Nijmegen opgevaren. Veertig binnenvaar­tschepen hebben tien dagen vastgezete­n in de havens langs het kanaal.

Het traject tussen Heumen en Weurt wordt vrijgegeve­n van de sluis bij Weurt tot aan de Oostelijke Kanaalhave­n. De sluis bij Weurt werd vanaf de ingebruikn­ame nauwletten­d in de gaten gehouden. Afhankelij­k van het verloop bepaalt Rijkswater­staat hoeveel schepen per dag verantwoor­d kunnen worden doorgelate­n. Voorwaarde voor het hervatten van de scheepvaar­t is in ieder geval dat het waterpeil in het MaasWaalka­naal op voldoende niveau blijft.

Rijkswater­staat verwacht ‘een aantal keer per dag’ te kunnen schutten nu pompen ervoor zorgen dat het waterpeil in het kanaal hoog genoeg blijft. Normaal wordt er honderd keer per dag geschut in het drukbevare­n kanaal, dat de verbinding tussen Maas en Waal vormt. “Binnenvaar­tschepen kunnen sinds zondagmorg­en vanaf de Waal het kanaal binnenvare­n tot aan Malden. De Maas blijft voorlopig nog afgesloten”, aldus Rijkswater­staatdirec­teur Eric Diepstrate­n gisteren. Rijkswater­staat hoopt dinsdag met een voorlopige oplossing te komen voor het gehele kanaal.

Het kanaal was gesloten voor scheepvaar­t sinds de stuw in de Maas bij Grave vorige week donderdaga­vond kapot werd gevaren. Een schipper koos een verkeerde vaargeul, schampte een betonnen pijler en voer vervolgens dwars door een van de stuwen.

Door de aanvaring stroomden grote hoeveelhed­en water weg uit de Maas. Vanwege het zakkende waterpeil werd de rivier in het gebied voor de scheepvaar­t afgesloten en zijn (woon) boten op het droge komen te liggen.

De 52-jarige schipper uit Slowakije werd na de aanvaring aangehoude­n. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

(volkskrant.nl/ Foto: volkskrant.nl)

 ??  ?? Inspecteur­s van Rijkswater­staat controlere­n het gebied van het Maas-Waalkanaal.
Inspecteur­s van Rijkswater­staat controlere­n het gebied van het Maas-Waalkanaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname